logo

Plzeňští záchranáři získali Zlatý záchranářský kříž

Hlavní město PrahaPlzeňský kraj - 29.5.2019

Ve středu 22. května 2019 proběhl již 20. jubilejní ročník Zlatého záchranářského kříže. Ocenění převzali vítězové z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana přímo na Pražském hradě. Jedná se o nejvyšší záchranářské vyznamenání.

V letošním roce odborníci vybírali z celkem 73 nominací. V kategorii Záchranářský čin profesionálního týmu bylo toto ocenění uděleno hasičům, záchranářům a policistům z Plzeňského kraje.

K čemu vlastně došlo? 15. prosince 2018 byl asi ve 23hod. vyhlášen poplach všem složkám IZS. Hlášena byla dopravní nehoda osobního automobilu u Koutu na Šumavě. Svítící vozidlo, otočeno koly vzhůru, bylo náhodně objeveno v jednom z ramen Koutského potoka. Nehodu nikdo neviděl, takže nebylo zprvu jasné, zda se ve vozidle někdo nachází.

Při příjezdu všech složek na místo nehody byly okamžitě zahájeny záchranné práce, hasiči pátrali pod hladinou po případných osobách ve vozidle. Vzhledem k bahnitému dnu se nejprve podařilo otevřít jen zadní dveře a v kalné vodě nahmatat první osobu – mladou ženu. Jakmile ji hasiči dostali na břeh, byla zahájena resuscitace první posádkou ZZS PK, ktará byla na místě. Během záchranných prací byli z vozidla postupně vytaženi další tři muži bez známek života. Na místo se postupně sjíždí 4 RV posádky, 4 RZP posádky, inspektor provozu a přilétá vrtulník LZS z Plzně – Líní. Snaha o resuscitaci všech lékařů a záchranářů za vydatné pomoci hasičů a policistů pokračovala bezmála hodinu a půl. I přes toto obrovské nasazení nakonec muži nepřežili.
Kříž_4
Za ZZS PK se slavnostního předávání Zlatého záchranářského kříže zúčastnili a ocenění z rukou pana prezidenta Miloše Zemana převzali členové první výjezdové skupiny na místě zásahu, pánové Petr Svoboda a Marián Smolík, DiS., z výjezdové základny Domažlice. Na Pražský hrad je doprovázela náměstkyně ředitele pro krizové řízení prim. MUDr. Jana Vidunová, MBA a vedoucí lékařka výjezdové oblasti Západ MUDr. Denisa Štruncová, DiS., MBA.

Nebylo pochopitelně možné, aby se ocenění z rukou pana prezidenta dostalo každému ze zasahujících lékařů a záchranářů, ovšem i oni zaslouží poděkování a část ocenění patří i jim.

Zásahu se dále z řad ZZS PK účastnili:
VZ Domažlice – MUDr. Miroslava Benešová, Petra Plzenská, DiS., Michal Strejc, Lukáš Kalous
VZ Klatovy – MUDr. Lenka Maříková, Soňa Vokáčová, Michaela Junková, Tomáš Feifrlík, David Kozina, Daniel Cárik
VZ Stod – MUDr. Adéla Koptíková, Bc. Lukáš Fryč
VZ Tachov – MUDr. Ing. Robin Šín, MBA, Bc. Michal Podzimek
Inspektor provozu Mgr. Antonín Pojeta
Kříž_5 Kříž_2 Kříž_1

Text: Denisa Štruncová

Foto: HZS (z místa nehody), Denisa Štruncová (Pražský hrad)
Textová spolupráce: Vítězslav Sladký

ZZS Plzeňského kraje