logo

Záchranáři zasahovali u pádů z výšky v Opavě a Třinci

Moravskoslezský kraj - 1.6.2019

Posádky ZZS MSK zasahovaly v posledních čtyřiadvaceti hodinách u dvou vážných situací, při nichž došlo k pádu člověka z výšky. Odehrály se ve čtvrtek ráno v Třinci a v pátek nad ránem v Opavě.

Ve čtvrtek 30. května o půl páté byl operátorům záchranné služby ohlášen pád osoby ze čtvrtého patra domu v Třinci. Na místo ihned vyjela posádka rychlé lékařské pomoci. Čtyřiaosmdesátiletému muži byla poskytována laická první pomoc, avšak lékař ZZS po svém příjezdu musel konstatovat smrt postiženého. Ten utrpěl poranění, kterým podlehl bezprostředně po pádu, a již nebylo možno mu pomoci.

V pátek po půl třetí zasahovaly posádky ZZS MSK u pádu muže z výšky okolo deseti metrů v Opavě. Na místě události pracovaly pozemní týmy rendez-vous a rychlé zdravotnické pomoci. Na záchraně pacienta se podílela také posádka letecké záchranné služby. Čtyřiatřicetiletý muž jevil známky poruchy vědomí a zasahující lékaři u něj zjistili vícečetná vážná poranění. Pacient byl zajištěn krčním límcem, uložen do vakuové matrace. Po dalších opatřeních provedených v rámci přednemocniční neodkladné péče jej záchranáři přepravili na heliport ve Slezské nemocnici a vrtulníkem následně šetrně transportovali do ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK