logo

Záchranáři se účastnili Dne IZS ve Frýdku-Místku a Třinci

Moravskoslezský kraj - 11.6.2019

Záchranáři ZZS MSK se během uplynulého víkendu účastnili dalších dvou veřejných akcí, na nichž prezentovali svou činnost. Obě proběhly v sobotu 8. června. V dopoledních hodinách se jednalo o Den IZS na náměstí v Třinci a v odpoledních hodinách pak proběhla obdobná akce v areálu přehrady Olešná ve Frýdku-Místku.

Na dopolední akci v Třinci záchranáři předváděli jednak své vybavení, ale také resuscitaci na fantomu. Dále prezentovali rovněž práci operačního střediska ZZS. Jako novinku svého programu zařadili ukázku zásahu first respondera na modelové situaci s výzvou z dispečinku. Činnost školených zachránců byla v Moravskoslezském kraji zahájena v dubnu letošního roku a simulovaná ukázka návštěvníky akce velmi zaujala.

Odpoledne se uskutečnila druhá z akcí, a to Den s IZS na Olešné. Ve spolupráci s hasičským záchranným sborem byla prezentována ukázka záchrany z vodní hladiny po převrácení člunu, s následnou resuscitací postiženého po tonutí. Ve spolupráci s vodní záchrannou službou pak záchranáři i zde předvedli ukázku činnosti first respondera.

Veřejné akce jsou příležitostí nejen k prezentování stěžejních činností zdravotnických záchranářů, ale také možností, jak účinně edukovat veřejnost. Včasné poskytnutí kvalitní první pomoci totiž může v případě život ohrožujících stavů výrazně přispět k úspěšné záchraně pacienta.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK