logo

Děvčata pomohla muži, který v Novém Jičíně zkolaboval na nádraží. Patří jim titul Mladý hrdina

Moravskoslezský kraj - 12.6.2019

Mladé zdravotnice z Nového Jičína pomohly bezvládnému muži, kterého na ulici míjeli kolemjdoucí. Karolína a Miriam studují střední zdravotnickou školu teprve pár měsíců, přesto bezchybně zvládly dostat nemocného do stabilizované polohy, zabránit dušení a přivolat pomoc.

Na rozdíl od dospělých se nenechaly odradit tím, že muž vypadal značně zanedbaně. Za svou obětavost a zodpovědnost si obě děvčata zasloužila titul Mladý hrdina.
MH_NovyJicin
Když se Karolína a Miriam vracely odpoledne ze školy domů, všimly si něčeho podivného ve skupině mužů, kteří postávali nedaleko novojičínského autobusového nádraží. Jeden z nich vypadal na první pohled zanedbaně. Zčistajasna se skácel k zemi, evidentně zkolaboval a měl potíže dýchat. Situaci přihlíželo několik dospělých, žádný z nich se ale neměl k akci. Jenže muž na zemi budil dojem, že je ve vážném stavu, a tak studentky střední zdravotnické školy vzaly věc neohroženě do svých rukou.

Beze jména„Bylo vidět, že se mu špatně dýchá. Uložily jsme ho proto do stabilizované polohy, abychom mu ulevily. Všimly jsme si i pěny u úst a tak jsme mu zkontrolovaly ústní dutinu, jestli se něčím nedusí,“ vypráví Karolína. S Miriam bleskově vytvořily sehraný tým. „Spolupracovaly jsme, společně jsme se nejprve dohodly na tom, co dělat a jakou polohu zvolit. Řídily jsme se tím, co nás učili ve škole. Nejprve jsme muže stabilizovaly a pak jsme volaly sanitku,“ říká druhá z oceněných dívek, Miriam. Právě ta kontaktovala záchrannou službu a záchranářům přesně popsala, kde jsou a co se děje,

Když na místo dorazila profesionální pomoc, ukázalo se, že muž naštěstí není v přímém ohrožení života. Smutné je, že na jeho zbídačeném stavu se nejspíš podílel i alkohol. Přesto záchranáři pohotové jednání děvčat pochválili. „Dívky postupovaly správně, když ho nenechaly ležet bez povšimnutí. Správně poskytly i první pomoc,“ uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. Podle něj je důležité, aby lidé v podobných situacích nepanikařili a uměli správně vyhodnotit, co se stalo. K tomu patří i to, že by lidé měli umět realisticky odhadnout rizika, která může případný zákrok přinést, a to jak zraněnému, tak samotným zachráncům.

„Karolínu a Miriam jsme rádi ocenili za to, že se nenechaly odradit vzhledem muže, který zkolaboval. Nevěděly, jestli je v ohrožení života, nebo ne, a tak obětavě zasáhly, než aby to nechaly být. Takové zodpovědné jednání je určitě potřeba podporovat,“ říká Ivana Buriánková, ředitelka projektu Mladý hrdina.

I přesto, že to pro obě děvčata byl stresující zážitek, nabyté zkušenosti nelitují. Právě naopak. „V těch prvních chvílích mě ta situace trochu rozhodila. Ale určitě bych všem vzkázala, ať se v takových situacích nebojí. Jakákoliv pomoc je pomoc, a když si pak pána převzala záchranka, byl to super pocit,“ vzkazuje čerstvá Mladá hrdinka Karolína.

Projekt Mladý hrdina odstartovala Česká pojišťovna v září 2017.Cílem je oceňovat výjimečné činy dětí a mladých lidí (do 18 let) a nacházet tak příběhy, které mohou inspirovat jejich vrstevníky. Nemusí se jednat jen o záchranu života, ale i o dobrý skutek, dlouhodobou uvědomělou dobrovolnickou aktivitu či jinou činnost. Oceněný Mladý hrdina získá věcnou cenu a instituce či organizace, se kterou je činnost hrdiny svázána, obdrží od nadace České pojišťovny finanční dar.

www.mladyhrdina.cz