logo

Týmy ZZS zachraňovaly vážně zraněného lesního dělníka v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 21.6.2019

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly ve čtvrtek 20. června ráno u vážného úrazu v Beskydech. V půl osmé byla tísňová linka ZZS kontaktována s oznámením o zranění pracovníka v horském lesním terénu. Na místo vzlétl vrtulník a vyjela posádka RZP z Frenštátu pod Radhoštěm, a to spolu s vyslanými horskými záchranáři.

Místo události nebylo přesně určeno a nalézalo se v obtížně přístupném terénu lokality Bílé a Mezivodí. Přesnou polohu se ze vzduchu snažili určit letečtí záchranáři, k postiženému nakonec dorazila jako první horská služba a několik set metrů od místa události se podařilo dojet i pozemní posádce. K pacientovi byl vysazen lékař LZS, stroj poté odlétl a vyčkával na místě vhodném k přistání.
Jednačtyřicetiletého muže zasáhl padající strom a způsobil mu vážná zranění v oblasti hrudníku a páteře. Pacient zůstal při vědomí, ale jeho stav se jevil jako život ohrožující. Záchranáři zahájili podávání léků, zajistili jej krčním límcem a zafixovali ve vakuové matraci. Pozemní posádka ZZA a horští záchranáři poté pacienta přiblížili k místu přistání vrtulníku a následně byl letecky přepraven na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

ilustrační foto

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK