logo

Vážné nehody na Karvinsku a Bruntálsku zaměstnaly záchranáře

Moravskoslezský kraj - 21.6.2019

Záchranáři ZZS MSK zasahovali v úterý 18. června odpoledne u dvou vážných nehod, které se v odstupu jedné hodiny odehrály na Karvinsku a Bruntálsku.

Před patnáctou hodinou vysílali operátoři záchranné služby pozemní a letecký tým na pomoc třiašedesátiletému muži do Petřvaldu. Nahlášen byl střet chodce s osobním automobilem. Pacient byl v bezvědomí, utrpěl poranění hlavy, hrudníku a dolní končetiny. Zasahující lékař zjistil, že selhává jeho dýchání. Záchranáři museli zajistit dýchací cesty a přístrojem řízenou ventilaci. Přes intenzivně poskytovanou přednemocniční neodkladnou péči se zdravotní stav muže dále zhoršoval a došlo k selhání krevního oběhu. Posádky ZZS proto musely zahájit nepřímou srdeční masáž a s podporou léků se jim po deseti minutách podařilo obnovit činnost srdce. Zraněný byl převzat na palubu vrtulníku a záchranáři zahájili jeho transport. Během letu však došlo opět k zástavě oběhu a postižený byl předán v ostravské Fakultní nemocnici za kontinuálně prováděné srdeční masáže, ve stavu selhání všech základních životních funkcí.

O hodinu později pak vyjížděly krnovské posádky ZZS, spolu s ostravským vrtulníkem LZS, k dítěti, sraženému vozidlem v obci Úvalno na Bruntálsku. Devítiletý cyklista zůstal po kolizi při vědomí, a to s poraněním hlavy a vícečetnými oděrkami. Týmy ZZS poskytly chlapci potřebné ošetření a vrtulník LZE jej šetrně přepravil na urgentní příjem FN Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK