logo

Záchranáři představili svou práci na Dni policie v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 23.6.2019

Tým Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje se v sobotu 22. června účastnil akce Den policie, který se konal na Slezskoostravském hradě. Hlavní náplní sice byly především ukázky činností a prezentace policie, záchranáři, jako jedna ze základních složek Integrovaného záchranného systému, se však do programu rovněž aktivně zapojili.

Účastnili se jednak v rámci tzv. dynamických ukázek, a to spolu s hasiči a policisty, u simulovaných zásahů při dopravní nehodě s vyprošťováním a ošetřením zraněných pacientů. Hlavní náplní prezentace záchranářů ovšem byla činnost informační a edukační. Veřejnosti představili svou práci a vybavení, a to ve stanu, na ploše před ním, stejně jako v sanitním vozidle. Tým ZZS se při kontaktu s veřejností soustředil především na předávání informací a dovedností v situacích selhání krevního oběhu, vyžadujících neprodlené zahájení resuscitace pacienta. Dětští i dospělí návštěvníci si mohli vyzkoušet postup a techniku nepřímé srdeční masáže na modelech, a to za odborného dohledu, či výkladu, záchranářů.

Za velmi živého zájmu návštěvníků probíhaly také komentované ukázkové resuscitace na nádvoří hradu. K vidění byl nejen zásah profesionální posádky ZZS, ale i pomoc poskytnutá vyškoleným dobrovolným zachráncem (first responderem). Systém dobrovolníků funguje v Moravskoslezském kraji od dubna letošního roku a návštěvnici Dne policie mohli sledovat způsob a princip jejich zapojení při záchraně pacienta.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK