logo

Elektrická nosítka od MEDIROLU budou inteligentní a dočkáme se jich na konci roku

Jihomoravský kraj - 28.6.2019

Elektrická nosítka byla jedním z hlavních témat během výstavy v německé Fuldě. Mnoho návštěvníků zaujal i prototyp, který ukázala česká firma Medirol. Vydali jsme se proto do Dolních Dubňan, kde sídlí vývoj a výroba Medirolu, abychom pro vás získali více informací o této novince. Na naše dotazy odpovídal Ing. Martin Mahdal.

Martine, Vy jste manažerem projektu elektrických nosítek. Jak dlouho se vývojem nosítek zabýváte?

V Medirolu pracuju od srpna roku 2014, takže už to pár let je. Samozřejmě jsem začínal na drobnějších věcech, které se postupně rozšiřovaly a stávaly se pro mě zajímavější. Pak v roce 2017 přišel velký skok, kdy jsem dostal příležitost pracovat výhradně na projektu elektrických nosítek a jsem za to moc rád.

2

Takže v roce 2017 jste dostal zadání. Čím jste začali?

Je potřeba říct, že tomu předcházely přípravné fáze, na kterých pracovalo už od počátku více lidí. Hledali jsme společně cestu, kudy jít a musím říct, že těch nápadů bylo poměrně hodně. I když mnohé z nich byly zcestné, měly svůj význam, abychom se utvrdili, že jdeme tou správnou cestou. Rok 2017 byl zlomový v tom, že jsme si ujasnili základní koncepci, kterou jsme dále rozvíjeli.

V čem ta koncepce spočívá?

Nakonec jsme se rozhodli jít cestou jednoduchosti, aby ovládání nebylo složité a vše spolehlivě fungovalo. Přesto, že z technického pohledu stavíme na osvědčené konstrukci, snažili jsme se rovněž přijít s něčím novým, například nakládací systém nosítek je poměrně novátorský. Nechali jsme ho dokonce patentovat, protože věříme, že se nám díky němu podaří nakládání pacientů zásadně usnadnit.

V čem je novátorský oproti jiným systémům?

Hlavním faktorem, který je unikátní, je princip navádění nosítek, který pomáhá uživateli dostat nosítka do sanitky z různých úhlů, a to co nejjednodušeji, nejrychleji a bez zbytečné námahy či přemýšlení. Zkrátka aby veškeré úsilí převzal stroj a uživatel měl co nejméně práce.

Co dalšího je na nosítkách unikátní?

Další věci opět vycházejí z toho, aby usnadnily uživatelům práci a zvýšily bezpečnost. To znamená, že jsme se snažili využít zabudované elektroniky a vytvořit inteligentní systém, který například rozpozná zátěž a podle toho upravuje řízení motoru, aby byl pohyb vždy plynulý, i když naložíte těžšího pacienta. Dále pomocí bluetooth a mobilní aplikace mohou servisní technici diagnostikovat systém a nastavovat najížděcí výšku do sanitky. Unikátní jsou také kvalitní vysokokapacitní baterie, které jsou pevně zabudované a uživatel se o ně prakticky nemusí starat.

1

Museli jste výrazně rozšířit tým, abyste tohle všechno dali dohromady?

Medirol má silné zázemí v mechanické konstrukci. V dalších oblastech, se kterými nemáme tolik zkušeností, nám výrazně pomáhají firmy se svými specialisty a know-how. Tím se nám podařilo rozšířit tým rychle a hlavně efektivně.

Kolik firem se tedy na vývoji podílí?

Teď to rychle počítám… Máme tým na hydrauliku, řídící jednotku, baterie, lineární vedení, MKP výpočty… Těch lidí, co se na vývoji podílí bude okolo 25, navíc nejsou jen z České republiky. Spolupracujeme s firmami z Německa, Francie a Slovenska.

To už je poměrně velký tým. Jak tuto zkušenost zvládáte?

Pravdou je, že na začátku jsem si velikost projektu nepřipouštěl. Rozšiřoval se totiž průběžně a konstrukční složitosti se objevovaly až když se koncept začal přetvářet v prototyp. V ten moment přicházely těžší výzvy, kdy bylo potřeba se do projektu zakousnout a obětovat tomu i svůj volný čas. Jsem rád, že se nám doposud podařilo vše vyřešit, a to hlavně díky skvělému týmu specialistů včetně našeho šéfkonstruktéra pana Rysky, který nosítka navrhuje již 30 let a vždy dokázal najít potřebné řešení. Také máme skvělou motivaci v tom, že děláme produkt, který bude jednou pomáhat zachraňovat životy. Všechny nás ten projekt moc baví, ať už moje kolegy v Medirolu nebo naše partnery. Vzpomínám si, jak mi jednou v noci nadšeně volali elektrikáři, že se jim podařilo podvozek poprvé rozhýbat. To jsou takové ty momenty štěstí, kterých nebylo málo.

Poslední otázka, která bude mnohé zajímat. Kdy předpokládáte dokončení projektu a výrobu prvních kusů?

Během léta bychom rádi uvolnili první kusy pro zkoušky v reálném prostředí. Domluvené je testování v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Rakousku. Chceme nosítka vyzkoušet v různém prostředí, ale zároveň k nim mít blízko, abychom mohli vše monitorovat a průběžně s uživateli konzultovat případné problémy. Počítáme s tím, že nám provoz ještě ukáže, co musíme vylepšit, ale věřím, že do konce roku vše zvládneme a spustíme sériovou výrobu.

Děkuji za rozhovor.

3 4 5 6 7

-wap-