logo

Elektrický naviják STEM SHERPA předveden ve FOSANu krajským záchrankám

Jihomoravský kraj - 8.7.2019

Ve firemním slovníku společnosti FOSAN, tedy domácího výrobce sanitek, se začalo nově objevovat slovo „šerpa“. Nejedná se o etnikum vysokohosrkých nosičů v himálajských oblastech Nepálu, ani o ozdobný pruh látky, jde o elektrický naviják nosítek, který nabízí italská společnost STEM.

Při technických konzultacích pro řešení, jak bezpečně dostat v terénu do sanitního vozidla nosítka s bariatrickým pacientem nebo i inkubátor pro novorozence, navíc osazený dalšími doplňkovými přístroji, jsme zástupcům ZZS Jmk navrhli právě inzerovanou novinku STEM – Sherpa systém.

Jedná se o unikátní elektrický naviják, kdy na nosítku je připevněn držák spony bezpečnostního pásu, který se při vykládání nosítka odvíjí a po přinutí nosítek napomáhá nosítkům, která mohou být zatížena až do 300 kg k bezpečnému naložení do sanitního vozidla.

sherpa1 sherpa2 sherpa3

Zmíněné řešení je jedno z několika možných, nás toto řešení oslovilo i z důvodu, že společnost STEM ústy prodejce pana Vilardiho nabídla na dodaná nosítka MEDIROL vše připravit a otestovat. Díky společnosti MEDIROL, která změnila výrobní program, požadovaná nosítka přednostně vyrobila a pro testování zaslala obratem do Itálie se podařilo v rekordně krátké době připravit společnou prezentaci.

Nešlo jen o společenskou ukázku, zástupci ZZS Jmk v čele s paní ředitelkou MUDr. Hanou Albrechtovou, za ZZS MSK Ing. Novák z územního odboru Bruntál a zástupci ZZS LK pánové Smetana a Janda(Brno, Ostrava i Liberec) a další pozvaní hosté minulý měsíc ocenili fundovanou prezentaci pana Vilardiho ze Stemu a i díky četným praktickým dotazům servisního technika pana Vávry a dalších jsme získali spoustu cenných informací pro případné další nasazení. Z prezentace také vzešla potřeba zaškolení budoucích posádek na ZZS Jmk, na jejichž vozidle je systém namontován, uvedl pro firemní web Petr Kratochvíl z FOSANu.