logo

Vrtulník LZS Ostrava zasahoval na Bruntálsku u dvou pacientů s poraněním hlavy

Moravskoslezský kraj - 8.7.2019

Letecká záchranná služba Ostrava spolu s pozemními posádkami zasahovala včera, v neděli 7. července, u dvou událostí, při nichž došlo u pacientů k poranění hlavy. Oba zranění muži byli letecky transportováni na specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici v Ostravě a předáni na oddělení tamního urgentního příjmu.

V prvním případě letečtí záchranáři ve spolupráci s pozemní výjezdovou skupinou z Města Albrechtic ošetřovali muže, kterého podle informací na tísňové lince kopnul do hlavy kůň. Volání k události poblíž obce Dívčí Hrad přijalo zdravotnické operační středisko ZZS MSK krátce po devatenácté hodině večer. Jednatřicetiletý muž byl zpočátku v bezvědomí, se záchranáři později komunikoval. Po kontaktu s koněm utrpěl tržně zhmožděná poranění v oblasti obličeje, zasahující lékař také vyslovil podezření na otřes mozku.

Druhá událost byla přijata operačním střediskem patnáct minut před dvacátou hodinou. Lékařská posádka ze stanoviště v Bruntálu ošetřovala staršího muže neznámé totožnosti v obci Nové Heřmínovy, který si pádem při chůzi po cestě způsobil vážné poranění hlavy. Před příjezdem záchranářů zraněnému poskytovali pomoc svědci události. Ihned po pádu byl pacient v bezvědomí. Zasahující lékař provedl zajištění dýchacích cest a napojení na dýchací přístroj. Po stabilizaci jeho stavu a podání nezbytných léků byl s podezřením na poranění mozku převezen na heliport v Bruntále a letecky transportován do Ostravy.

Bc. Ladislav Lang
Zastupující tiskový mluvčí ZZS MSK

ilustrační foto