logo

Středočeská záchranka postupně obnovuje vybavení sanitek – některá nosítka jsou na hranici životnosti, kraj dále odsouhlasil nákup 15 nových sanitek a 3 vozů pro lékaře

Středočeský kraj - 16.7.2019

Dvě témata týkající se Středočeské záchranné služby projednali krajští radní na svém pondělním zasedání. Jednak šlo o nákup nové transportní techniky a druhý bod jednání se týkal nákupu tří nových vozidel pro systém rendez-vous.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje chce postupně obnovit vybavení sanitek. Ze svého fondu investic nyní koupí pět kusů nosítek pro vozy RZP a RLP. Rada kraje použití fondu investic na nákup transportní techniky schválila. Celkové předpokládané náklady činí 900 000 korun.

„Některá nosítka v sanitkách jsou již na hranici životnosti a nevyhovují svými parametry ani funkčností. Vlivem velkého počtu transportovaných pacientů a dennímu nasazení v provozu jeví známky silného opotřebení. ZZS SČK však musí mít v souladu s vyhláškou č. 296/2012 Sb. sanitní vozidla vybavená nosítky se zádržným systémem pro děti a dospělé. Zároveň musí disponovat několika záložními nosítky rozmístěnými po Středočeském kraji tak, aby v případě potřeby okamžitě nahradila nefunkční nosítka. V opačném případě by musela být odstavena celá jinak provozuschopná sanitka,“ vysvětlil krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO 2011).

Radní se také vyjádřili k vyhlášení veřejné zakázky ve zjednodušeném podlimitním řízení na dodávky na akci „Vozidla rychlé lékařské pomoci v setkávacím systému“. Jde o nákup tří nových vozidel RV (rendez-vous) včetně zástavby. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 3,6 milionu korun včetně DPH. Radní udělili statutárnímu zástupci příspěvkové organizace předchozí souhlas k vyhlášení této podlimitní veřejné zakázky.

Zároveň radní dali souhlas k vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky v otevřeném řízení na akci „Sanitní automobily“. „Jedná se o nákup 10 kusů sanitních vozidel typu B a 5 kusů sanitních vozidel typu C podle specifikace zadavatele,“ upřesnil radní JUDr. Robert Bezděk.