logo

Záchranáři zasahovali u vážné nehody na Karvinsku

Moravskoslezský kraj - 16.7.2019

Celkem sedm týmů zdravotnické záchranné služby zasahovalo v úterý 16. července 2019 ráno u vážné dopravní nehody na Karvinsku. O střetu několika osobních a nákladního vozidla v Orlové byli operátoři ZZS MSK informováni dvanáct minut před sedmou hodinou. Na místo ihned vyjely posádky ze základen záchranné služby v Orlové, Karviné, Havířově a vzlétl i vrtulník LZS z Ostravy. Na místě pracovali tři lékařské a čtyři zdravotnické týmy.

Záchranáři měli v péči celkem šest osob:

Osmačtyřicetiletá žena zůstala zaklíněna v havarovaném vozidle, kde ji poskytoval první pomoc svědek události. Postižená nejevila známky života. Záchranáři pokračovali v započaté resuscitaci za pomoci přístrojové techniky a léků. Mnohočetná poranění, která utrpěla, však nebyla slučitelná se životem a na místě jim podlehla. Lékař ZZS musel konstatovat smrt pacientky.
Sedmadvacetiletý muž byl po vyproštění hasiči ošetřen s vícečetnými poraněními a ve vážném stavu letecky přepraven do ostravské Fakultní nemocnice.
O pět let starší muž utrpěl poranění v oblasti trupu. Za pomoci vyprošťovacího rámu byl uložen do vakuové matrace a po podání léků jej tým ZZS transportoval do Městské nemocnice Ostrava.
Do téhož zdravotnického zařízení byl pozemní cestou přepraven také devětadvacetiletý muž, a to s poraněním páteře a pánve. Jeho zranění klasifikovali lékaři ZZS rovněž jako těžké.
Další dva pacienti – šestadvacetiletá žena a třicetiletý muž, byli záchranáři ošetřeni se středně vážnými poraněními a poté předáni do další péče chirurgické ambulance karvinské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK