logo

Pátrání po ztraceném dítěti na Mladoboleslavsku, bylo nalezeno vážně zraněné po pádu ze skály

Středočeský kraj - 19.7.2019

Dne 18. července před polednem bylo na Mladoboleslavsku hledáno dítě školního věku, které se náhle při hře na honěnou ztratilo z dohledu. Jednotky HZS Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště spolu s jednotkami SDH Klášter Hradiště nad Jizerou, Kněžmost a Mnichovo Hradiště se zúčastnily pátrací akce složek IZS po malém chlapci, který se ztratil v prostoru poblíž Drábských světniček; z mladoboleslavské stanice vyjela i lezecká skupina.

Zraněné dítě bylo v poměrně krátkém čase nalezeno a po prvotním ošetření přeneseno asi kilometr z těžko přístupného skalního terénu k vrtulníku, kterým bylo transportováno do pražské Fakultní nemocnice v Motole. Na místě byl i člen posttraumatického týmu, který poskytl rodině dítěte psychickou pomoc.


Dítě bylo nalezeno v bezvědomí po pádu ze skály. Vzhledem ke složitosti terénu bylo velmi obtížné se k němu dostat. Nakonec byl za pomoci HZS zajištěn a uložen do vakuové matrace a co nejšetrněji přepraven blíž k záchranářům, kteří museli v rámci přednemocniční péče následně zajistit jeho dýchací cesty a připojit ho k umělé plicní ventilaci.

Po nezbytném ošetření zraněného a přípravě k transportu byl pacient letecky přepraven do motolské nemocnice.

Všem hasičům patří poděkování od našich posádek za skvěle odvedenou práci, uvedli středočeští záchranáři.


Poděkování patří provozovateli parkoviště pod Drábskými světničkami, který poskytl všem záchranářům po náročném zásahu zdarma nápoje na občerstvení.

Foto a info HZS a ZZS SČK