logo

Zahradní bazény – nebezpečná past, varují záchranáři

ČRStředočeský kraj - 23.7.2019

Prázdniny pro řadu lidí znamenají pohodové okamžiky nejen u vody. S nynějším nástupem dalších horkých dní začíná opět hlavně dětem čas koupání, her a dobrodružství. Bohužel každoročně se řada z nich promění v noční můru jejich rodičů. Nárůst sportovních aktivit a zároveň prázdninové volnosti mnohdy bez dohledu rodičů vždy znamená zvýšené množství úrazů, které musíme řešit. Mnohé z nich mají tragické následky. A přitom celé řadě závažných úrazů lze celkem snadno předejít. Každý rok apelujeme nejen na rodiče dětí, aby dbali na důsledné používání všech dostupných ochranných prostředků při letních aktivitách.

Při cykloturistice by měla být standardem ochrana hlavy cyklistickou přilbou. Přestože je její význam jednoznačně potvrzen, stále se setkáváme s těžkými úrazy hlavy a zejména mozku, právě u cyklistů, kteří si přilbu nenasadili. Následky mozkolebečních poranění přitom patří k těm nejzávažnějším. Nezřídka doslova mění život nejen zraněným, ale celým jejich rodinám. Při cestování autem je samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. To platí – navzdory některým mylným názorům – i v případě, že je automobil vybaven airbagy. Ty totiž v případě jejich aktivace paradoxně mohou nepřipoutané cestující vážně poranit.

Samostatnou kapitolou jsou pak domácí bazény. Ty se totiž každoročně stanou mnohdy smrtelnou pastí pro celou řadu dětí, které v nestřeženém okamžiku spadnou do vody. Vždy se přitom jedná jen o pár vteřin, po které je dospělí ponechají bez dozoru. Nejjednodušším způsobem, jak tomu předejít, je zabránit dětem v přístupu k hladině. Způsobů, jak toho docílit je celá řada – od pevných plůtků, přes zakrytí nebo zastřešení, až po volbu nadzemní varianty bazénu, kam děti prostě nedosáhnou. K dostání jsou rovněž různé elektronické alarmy, které spustí signál v okamžiku, kdy do bazénu někdo spadne. Seriózní prodejci bazénové techniky dokáží jistě poradit i s touto problematikou. Pozor však na různé měkké zakrývací fólie nebo plachty. V případě, že na ně spadne malé dítě, mohou vytvořit nebezpečný průhyb plný vody, ze kterého se dá jen velmi obtížně vyprostit.

V loňském roce zasahovali středočeští záchranáři u 30 tonoucích osob, z nichž 13 pacientů bylo nezletilých. Letos již posádky zachraňovaly 19 pacientů po tonutí, z toho 6 dětí.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK