logo

Den otevřených dveří na plzeňské záchrance se opět setkal s obrovským ohlasem

Plzeňský kraj - 11.8.2019

Po dvou letech se vrátily velmi oblíbené prohlídky sídla krajských zdravotnických záchranářů na Klatovské třídě v Plzni. Jak nám sdělil vedoucí Útvaru ředitele ZZS PK Martin Brejcha, kapacita komentovaných prohlídek byla vyčerpána už za dvě hodiny po spuštění registrací! Další zájemci si přišli prohlédnout alespoň vystavenou techniku, která byla v areálu přístupná.

Komentované prohlídky trvaly zhruba hodinu a půl a začaly výkladem o historii i součastnosti záchranné služby. Návštěvníci zhlédli a vyposlechli také několik video a audio ukázek z různých krizových situací. Prohlédli si celou budovu a následně se přesunuli do předsálí zdravotnického operačního střediska, které je často nazýváno srdcem záchranky. Zde se dozvěděli, jak správně volat na tísňovou linku 155, kolik operátoři musí zvládat denně hovorů či jak se vyrovnávají s psychickou zátěží při své profesi. Řada dotazů směřovala také k používání stále oblíbenější aplikace Záchranka.

Pak už na malé i velké čekala před budovou celá plejáda sanitních vozů. Mercedesy, Volkswageny, Škodovky pro RV systém i dvě Gazelly pro případ událostí s hromadným postižením osob. Ale k vidění byl i transportní inkubátor pro přepravu nedonošenců nebo speciální oblek sloužící Bio-hazard týmu při kontaktu s vysoce virulentními pacienty.

Podobně jako v předchozích letech se Den otevřených dveří na Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje setkal s výborným ohlasem veřejnosti a záchranáři zodpovídali dotazy návštěvníků až do pozdních večerních hodin.

P1090983 P1090988 P1090990 P1090999

Text a foto: Vítězslav Sladký, ZZS PK