logo

Tři bratři na záchrance

Jihomoravský kraj - 11.8.2019

Možná si vzpomenete na příběh Mirka ze Žabčic na Brněnsku. O chlapci, který byl ve vážném stavu, přestal dýchat a na záchraně jeho života se podílely naše posádky, jsme už psali. Zákrok u malého pacienta byl bohužel pouze začátkem jeho vážných zdravotních problémů, které se pak vlekly dlouhé měsíce. Vše ale naštěstí dobře dopadlo a Mirkův tatínek nám nedávno napsal krásné a dojemné poděkování. Nám všem, ale hlavně zdravotníkům, kteří se tehdy o Mirka postarali, udělalo velkou radost. A tak jsme Mirka, jeho rodiče a oba bratry pozvali k nám na základnu v Brně – Bohunicích.

„Moc ráda jsem se s Mirkem po těch dvou letech opět potkala. Tehdy to bylo velmi náročné pro celou naši posádku. Kdykoliv je výjezd na dítě s dušností, tak i po 23 letech na záchrance zpozorním a v hlavě si zopakuji postupy při řešení kritických stavů u dětí. Navíc vždy u dětských pacientů pracují emoce. Kolegové z posádky mi byli velkou oporou, společně jsme to zvládli. A teď s odstupem času jsem mohla Mirkovi stisknout ruku a strávit s ním a jeho rodinou několik chvil na záchrance. A když vidím, že je to zdravý a šikovný kluk, tak vím, že naše práce má smysl,“ říká lékařka Eva Jiráčková, která společně s kolegy chlapci zachraňovala život.

„My jsme taky rádi, že jsme se mohli s paní doktorkou i se záchranáři potkat, jsme jim vděční za to, co pro Mirka udělali… Jsou to silné okamžiky. Dnes už to je za námi, ale tehdy nám nebylo lehko,“ otáčí se do minulosti Mirkův tatínek Dalibor.

1_168 2_141 4_89

Mirek a jeho bráškové se s neskrývaným zájmem rozhlíželi po naší základně. Líbilo se jim na operačním středisku a samozřejmě i v sanitce. Měli spoustu chytrých otázek a pevně věříme, že jsme na všechno uspokojivě odpověděli smiley Děkujeme za hezké setkání, za ocenění naší práce a Mirkovi i jeho rodině přejeme především pevné zdraví. Celý příběh si můžete přečíst ZDE.

Tiskové oddělení ZZS JMK