logo

Českobudějovičtí zachránci ošetřovali na ulici lidi z havarovaného trolejbusu

Jihočeský kraj - 16.8.2019

Těsně před letošními prázdninami došlo v Českých Budějovicích k rozsáhlé dopravní nehodě. Trolejbus s cestujícími se srazil s osobním vozem. Na místě zůstaly desítky zraněných a šokovaných lidí. Ještě před příjezdem záchranky jim naštěstí pomohli zaměstnanci blízkého Domova pro seniory Máj. A za tuto pomoc lidem v nouzi dnes zaslouženě obdrželi ocenění Gentleman silnic.

Bylo červnové pondělí, těsně před začátkem letních prázdnin. Ráno začínalo jako obvykle. Zaměstnanci Domova pro seniory Máj právě skončili s pravidelnou poradou. O několik vteřin později se však jejich poklidný den změnil v drama jako z akčního filmu. Nejdříve byla slyšet ohlušující rána. Když vyhlédli na ulici, před očima se jim odehrál doslova katastrofický scénář. Auto volně klouzalo po vozovce, trolejbus plný lidí se právě s třeskem zastavil o sloup. Všem bylo okamžitě jasné, co mají dělat a celkem 14 zaměstnanců domova bez rozmýšlení vyrazilo k nehodě na pomoc.

Na ulici byl ze všech stran slyšet nářek a sténání. Silnice byla plná střepů a osobních věcí, které z trolejbusu vypadly při nárazu. Ze všeho nejdřív bylo potřeba vysvobodit cestující z vozu. Dveře nejprve nešly uvolnit, po chvíli se však podařilo otevřít přední a prostřední vstup a vyděšení lidé konečně mohli ven.

Hodně pasažérů bylo naštěstí jen v šoku, bez vážnějších zranění. Ven si někteří pomohli sami. U dveří v prostoru pro kočárky ale ležela vážně zraněná dívka, někdo se z vozu sice dostal, zůstal pak ale ležet na ulici. Zaměstnanci z Máje si pacienty bleskově rozdělili, aby se pomoc dostala ke každému. Všechny trochu uklidnilo, že vůz nebyl úplně plný. A především – nebyly v něm skoro žádné malé děti. Ty totiž po stejné trase směřovaly do školy jen několik desítek minut před nehodou.


Dopravní nehoda osobáku a trolejbusu na českobudějovickém sídlišti Máj, byl vyhlášen traumaplán


Část zaměstnanců domova se mezitím snažila pomoct řidičce havarovaného trolejbusu, která zůstala zaklíněná v kabině. Zhruba v tu samou chvíli se k zasahujícím zaměstnancům domova přidala další posila. Kolem nehody totiž právě projížděla zdravotní sestra z nedaleké nemocnice, spolu se svou teprve čtrnáctiletou dcerou. Ani ony neváhaly a okamžitě přispěchaly na pomoc. Řidička trolejbusu naštěstí byla při vědomí, ale bylo jasné, že ven ji nejspíš dostanou až hasiči. Řidič osobního vozu, který nehodu pravděpodobně zavinil, na tom byl lépe. Ležel venku na trávě, ale neměl viditelná zranění, komunikoval a byl v šoku.

Když na místo dorazili záchranáři a další složky integrovaného záchranného systému, naskytl se jim pohled jako na polní nemocnici. Celý personál domova důchodců byl venku. Sestry ošetřovaly zraněné, po odborném zásahu je nechávaly v péči kolegů, aby s nimi mluvili a hlídali je. Lidé si některých zranění v šoku ani nevšimli. Jedna slečna si tak nechala ošetřit poraněnou hlavu a až po chvíli si všimla, že má ještě tržnou ránu na zádech.

„Tato nehoda byla vedena jako velmi krizová s velkým počtem zraněných, kdy zdravotníci vyhlásili Traumaplán. Počínání všech, co u nehody pomáhali, bylo naprosto neuvěřitelné,“ komentoval případ poručík Milan Bajcura, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Právě on na statečnost a obětavost týmu z Domova pro seniory Máj upozornil organizátory ocenění Gentleman silnic.

Na své kolegy je pyšná i ředitelka Domova pro seniory Máj Petra Zimmelová. Ta nastoupila do své pozice jen týden po nehodě, a jak sama říká, neuměla by si představit lepší důkaz toho, že se na svoje lidi může spolehnout: „Jejich odborná erudice a okamžitý zásah jistě přispěly k faktu, že nehoda neměla ještě větší následky. Zásah byl zcela profesionální a jako ředitelka jsem nesmírně potěšena, že mohu pracovat s kolegy, kteří neváhají pomáhat i mimo naše zařízení.“
GS_Budejovice
Jana, Monika, Alice, Lenka, Miluše, Krystiana, Andrea, Vladimíra, Alena, Ilona, Lenka, Karolína, Jaroslav a Petra s čtrnáctiletou dcerou Kateřinou obdrželi 170., 171., 172., 173., 174., 175., 176., 177., 178., 179., 180., 181., 183., 184. a 185. titul Gentleman silnic. Jejich kolega Jaroslav pak obdržel 186. titul v nepřítomnosti. „Jde o naprosto mimořádnou událost, jak svým rozsahem, tak tím, že se do pomoci zapojil prakticky celý personál domova Máj. Za patnáct let, co projekt Gentleman silnic existuje, bych těžko hledala podobnou nehodu,“ říká ředitelka projektu Ivana Buriánková. „Kdoví, jak by na tom ti lidé byli, kdyby se nehoda stala o kus dál,“ dodává.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo více než 180 lidí po celé České republice.
Ivana Buriánková, vedoucí projektu Gentleman silnic