logo

VIDEO: Schöna 2019 – Cvičení složek IZS Saska a Ústeckého kraje

Ústecký kraj - 27.8.2019

V sobotu 24. srpna se konalo první velké společné mezinárodní cvičení složek IZS Svobodného státu Sasko a Ústeckého kraje. Námětem největšího cvičení v novodobé historii v rámci přeshraniční spolupráce složek IZS Saska a Ústeckého kraje byla železniční nehoda osobního vlaku s 300 cestujícími a došlo ke zranění přes 200 osob. Podle připraveného scénáře předcházely v oblasti náhlé prudké deště, došlo k sesunu svahu na kolejiště mezinárodní trati a následnému vykolejení vlaku.

„Cvičení se účastnilo přes dvě desítky záchranářů ZZS Ústeckého kraje. Celkem 8 pozemních posádek, letecká záchranná služba a dva naše maskovací týmy. K nehodě osobního vlaku došlo ve špatně přístupném terénu na levém břehu řeky Labe. Proto museli být záchranáři z pravého břehu přepraveni k nehodě vlaku na člunech hasičů a policie. Zraněné cestující pak společně na člunech převáželi na pravý břeh k lékařskému ošetření na stanovišti neodkladné péče, které zde vybudovali naši záchranáři.

Do cvičení se také zapojily nemocnice v Děčíne a v Ústí nad Labem. Vážně zraněné transportoval vrtulník. Ten zde zasahoval dvakrát, první let směřoval do Děčína a podruhé do ústeckého traumacentra. Další zraněné odváželi do těchto nemocnic naše posádky a lehce zraněné odvezl autobus hasičů,“ popsal cvičení tiskový mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.