logo

Maďarští záchranáři na ZZS JMK, návštěva se týkala výměny zkušeností a aplikace Záchranka

Jihomoravský kraj - 9.9.2019

Na jihomoravské záchrance jsme přivítali milou návštěvu ze zahraničí. Zástupci maďarské organizace Országos Mentőszolgálat, která zastřešuje poskytování zdravotnické záchranné služby na území celého státu, dorazili v dobré náladě, připraveni představit svoji práci a zároveň načerpat nové podněty od nás. Vzácným hostem byl také Siegfried Weinert z Notruf 144 Niederösterreich, dolnorakouské záchranné služby.

„Výměna zkušeností je velmi důležitá, jsme rádi, když se můžeme dozvědět něco o činnosti našich zahraničních kolegů. A samozřejmě, těší nás, když my sami se můžeme stát inspirací zase pro jejich další práci. A věřím, že máme co nabídnout. Kolegům z Maďarska se líbila naše moderní základna, sanitní vozy i přístrojové vybavení. Zaujalo je i právě budované vzdělávací a výcvikové středisko. Pozornost věnovali také našemu skvěle fungujícímu systému rozmístění automatizovaných externích defibrilátorů,“ říká ředitelka ZZS JmK Hana Albrechtová.

Jedním z hlavních důvodů, proč se maďarští záchranáři vydali na jižní Moravu, byla začínající a slibně se rozvíjející spolupráce s Filipem Maleňákem, autorem dnes už hojně používané Aplikace Záchranka. „Chtěli jsme maďarské delegaci představit aplikaci a ukázat, jak funguje. Přímo na operačním středisku se mohli s celým procesem seznámit. Chtěli jsme poukázat především na tu největší výhodu, tedy ulehčení práce dispečerů díky informacím o lokalizaci a identifikaci volajících prostřednictvím aplikace Záchranka. Pokud všechno dobře půjde, mohli bychom tedy po Rakousku a slovenských horách připojit i další stát, kde bude aplikace, která vzešla z Jihomoravského kraje, pomáhat lidem v nouzi.“ říká Filip Maleňák.

Setkání se zúčastnil i radní pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Milan Vojta, také on vnímá rozvíjející se zahraniční spolupráci jako velký přínos. „Myslím si, že je to obohacení pro všechny, tedy pro zdravotníky samotné, ale také samozřejmě pro pacienty. Neustálé vylepšování přednemocniční neodkladné péče je jednou z našich priorit.“

Tiskové oddělení ZZS JMK