logo

Nehoda kamionů na D2: Souhra náhod a pak… skvělá spolupráce všech složek IZS

Jihomoravský kraj - 10.9.2019

V úterý dopoledne do sebe nedaleko Blučiny na dálnici D2 narazily dva kamiony. V tu chvíli právě v protisměru projížděli policejní instruktoři, kteří směřovali na výcvik. „Okamžitě jsme zastavili a udělali bezpečnostní opatření v rámci provozu. Vylezli jsme po žebříku k zaklíněnému řidiči a provedli základní kontrolu jeho stavu. Zavolali jsme na linku 155 přes Aplikaci Záchranka a dál jsme fungovali v součinnosti s ostatními složkami IZS,“ popisuje událost Martin Zádrapa z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Na místo naši operátoři vyslali vrtulník a inspektora provozu. Mladý muž byl v kabině zaklíněný, hasiči jej vyprošťovali skoro hodinu. Pacient byl při vědomí, naši zdravotníci po celou dobu kontrolovali jeho životní funkce. Po vyproštění jsme mladého muže zaléčili a zafixovali do vakuové matrace. S poraněními středně těžkého charakteru jsme jej letecky transportovali do Traumacentra Fakultní nemocnice v Brně – Bohunicích.

„Součinnost všech složek byla klíčová, tohle fungovalo, jak mělo. Ale měl bych velkou prosbu. Někteří řidiči, kteří jeli v protisměru, zastavovali a natáčeli si nás. Způsobovalo to kolizní situace, bylo to opravdu nebezpečné. Chtěl bych požádat o větší ohleduplnost, nebyl to jednoduchý zákrok, potřebovali jsme se soustředit na pomoc pacientovi a ne na to, abychom zabránili dalším případným zraněním,“ říká inspektor provozu Lukáš Dvořáček.

Tiskové oddělení ZZS JMK