logo

Aplikace Záchranka nově na Brněnské přehradě

Jihomoravský kraj - 12.9.2019

Minulý týden vyslali naši operátoři pomoc na Brněnskou přehradu, podle dostupných informací se tam měla topit žena středního věku. „Vytáhli jsme ji z vody, telefonoval nám svědek události přímo na náš krizový telefon, který je uveden na všech plážích přehrady. Ihned jsme zahájili resuscitaci,“ říká Vladan Vlk z Vodní záchranné služby Brno-město.

Následně se zapojují i hasiči, pomáhají resuscitovat, jejich AED doporučí výboj, který je podán. Na místo přijíždějí naši zdravotníci a pokračují v resuscitaci. Po velkém úsilí všech zúčastněných se podařilo obnovit životní funkce pacientky, na řízené ventilaci pak byla v kritickém stavu transportována do nemocnice. „Spolupráce zafungovala skvěle, navíc teď máme další vylepšení, které ušetří cenné vteřiny,“ říká operátorka jihomoravské záchranky Sylva Nováková. A pokračuje: „Vodní záchranná služba Brno-město byla totiž nově přidána do Aplikace Záchranka. V případě, že bude člověk volat o pomoc v okolí Brněnské přehrady, odejde nouzová zpráva s polohou a dalšími informacemi nejen k nám na dispečink, ale také do telefonu a na e-mail vodních záchranářů. Budou tedy u zraněného velmi rychle a měli by se o něj postarat do příjezdu našich zdravotníků. To vše samozřejmě bude přínosem především pro pacienta.“
ooo
Aplikace stejně jako u jiných vodních ploch, které už jsou do ní integrované, sama rozpozná, že se volající o pomoc nachází na přehradě nebo v jejím okolí. „V případě Brněnské přehrady jsme rozšířili oblast působnosti vodní záchranky až po Ríšovu studánku, a to proto, že VZS disponuje čtyřkolkou, a tak můžou vypomoci i při úrazech cyklistů a podobně. Děkuji tímto jihomoravské záchrance i Nadaci Vodafone, které aplikaci dlouhodobě podporují,“ vysvětluje Filip Maleňák, autor Aplikace Záchranka, která má už dnes jeden milion uživatelů.

V létě tonoucí, lidé zranění při vodních hrátkách, cyklisté po pádu z kola, ale v zimě pak také bruslaři či běžkaři. Těm všem by zapojení vodních záchranářů do Aplikace Záchranka mělo do budoucna dobře posloužit v případě, že to budou potřebovat.

Tiskové oddělení ZZS JMK