logo

Záchranáři na plzeňském ITEPu: Resuscitaci si vyzkoušela i krajská radní Milena Stárková

Plzeňský kraj - 20.9.2019

V Plzni začal již 15. ročník veletrhu cestovního ruchu s názvem ITEP, který každoročně pořádá na Lokomotivě Plzeňský kraj.

A krajští zdravotničtí záchranáři se na na něm rozhodně neztratili. Svůj stánek „rozbalili“ hned vedle kolegů z Hasičského záchranného sboru a dopoledne je přišla navštívit mj. i krajská radní Milena Stárková, která si osobně vyzkoušela laickou resuscitaci dítěte i dospělého na resuscitačních modelech.

Ještě před tím nový ročník veletrhu, který je věnovaný nejen cestování, ale i 30. výročí pádu komunismu u nás, zahájil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard: „V roce 1989 mi bylo 24 let a do té doby jsem byl pouze v NDR. Při návratu nás pohraničníci nechali vystoupit z autobusu a usilovně hledali kontraband: Záclony, dámské lodičky, dětské oblečení a jiné nebezpečné věci. Nenašli nic, akorát jsem si řekl, že už se na hranicích ponižovat nenechám. Pak to ruplo a dnes mohu říci, že jsem byl ve čtyřech světadílech a asi ve dvaceti zemích. Krásná expozice za mnou mi připomněla naše cestování s mámou a tátou v době, kdy i Jugslávie byla exotikou,“ uvedl s nadsázkou Josef Bernard.

Hned první den návštěvníci zhlédli plejádu zajímavých přednášek o cestování, několik kulturních vystoupení či besedu s populární herečkou Anetou Krejčíkovou (Ulice, Poupata, Kriminálka Anděl, Divadlo Na Fidlovačce…). K ochutnání byla celá řada specialit z různých koutů Čech i Bavorska. Ani krajští zdravotničtí záchranáři se rozhodně nenudili. O jejich stánek byl tradičně velký zájem a stihli v oživování i první pomoci edukovat nemálo malých i velkých návštěvníků.

Kdo včera veletrh nestihl, má ještě příležitost dnes od 10 do 18 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin. Srdečně všechny zveme do stánku Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje!

itep_7 Itep_6 itep_11 Itep_12 itep_13 Itep_14 Itep_18

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Jan Beránek, Vítězslav Sladký