logo

Plzeňští krajští záchranáři měli o víkendu napilno. Na akcích i v reálu

Plzeňský kraj - 24.9.2019

Krajští zdravotničtí záchranáři měli během uplynulého víkendu opravdu napilno. Nejenže svoje dovednosti prezentovali na mnoha akcích, kde také edukovali veřejnost v 1. pomoci, ale zaměstanala je i řada reálných nehod.

Málokterý víkend se zdravotničtí záchranáři prezentují na tolika rozdílných akcích najednou, jako tuto sobotu. Na plzeňské Lokomotivě končil třídenní veletrh cestovního ruchu ITEP 2019, který už popátnácté zorganizoval Plzeňský kraj a kde jsou záchranáři ze všech složek IZS pravidelnými hosty. Každoročně jej navštíví 10 – 12 tisíc návštěvníků, z nichž mnozí zavítají na stánek ZZS PK a využijí možnosti dozvědět se něco ze života zdravotnických záchranářů a vyzkoušet si resuscitaci při náhlé zástavě oběhu na modelech .

Další akcí, kde se stála na naši sanitku doslova fronta, byly Dny vědy a techniky pořádané přímo na náměstí Republiky Západočeskou univerzitou Plzeň. I Fakulta zdravotnických studií zde živým a hravým způsobem představila aktivity svých kateder. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence nabídla zájemcům měření krevního tlaku, tělesného tuku, výpočtu BMI a vážení – v souvislosti s tím byla veřejnost upozorněna na problematiku hypertenze (vysokého tlaku), jejích rizikových faktorů a případných následků. Problematiku zhoubných nádorů kůže pak představil další model. Velmi atraktivní a vyhledávané je vždy testování správné hygieny rukou pomocí speciálního přístroje. Prezentace katedry nezapomene ani na ukázky vývoje miminka. Katedra záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví využila modelu kostry člověka s možností ukázání a popsání kostí v těle. Zároveň zde ZZS PK ve spolupráci se studenty představila svůj sanitní vůz a edukovala veřejnost v první pomoci a resuscitaci.

Podobně oblíbený je i Rodinný den v Plzeňském pivovaru. Zde záchranáři předvedli nejen svůj ostrý sanitní vůz RZP, ale také tzv. „týlovou Gazellu“, teda speciální automobil, který v případě události s hromadným postižením osob slouží jako zázemí pro velící záchranáře.

Ve Staňkově na Domažlicku se pak konala tradiční Auto moto show, na níž každoročně zamíří několik tisíc lidí. I zde se záchranáři z výjezdové základny ve Stodě nezastavili a po celý mimořádně slunečný den předváděli nejen svojí sanitku, ale i laickou resuscitaci na modelech.

Podobně vytížené ale bylo i zdravotnické operační středisko ZZS PK, které právě během soboty zaznamelo rekorní počet nehod jak v běžném terénu, tak zejména při sportovních aktivitách. Jen na motokrosovou trať Svaté pole u Horažďovic záchranáři vyjížděli ke třem vážným úrazům! Kolem páté hodiny odpoledne pak ZOS obdrželo hlášení ze Ždánova, kde došlo k pádu motocyklisty při motokrosu v lomu. „V lomu, kde stále probíhá těžba, jezdila skupina motocyklistů. Cizinec narozený v roce 1953 spadl při jízdě z přibližně osmimetrové výšky,“ popsala tisková mluvčí policie. Tato událost měla bohužel tragické následky. „Lékař ZZS přes veškerou snahu a několik desítek minut trvající resuscitaci, musel na místě konstatovat úmrtí,“ uvedla tisková mluvčí ZZS PK Mária Svobodová..

Nedaleko Sušice pak ještě došlo k pádu a zranění parašutisty. Letecká záchranná služba AČR z letiště Líně u Plzně jen za sobotu vzlétla k šesti případům! Zdravotničtí záchranáři apelují na veřejnost, aby se během svých aktivit chovala zodpovědně ke svému zdraví.

Vík_4 Vík_1 Vík_2 Vík_6 Vík_7 Vík_3 Vík_5 vík_8 vík_10 vík_9

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Martin Brejcha a Vítězslav Sladký

ZZS Plzeňského kraje