logo

Záchranáři zasahovali v Moravskoslezském kraji u dalších pádů z výšky s vážnými následky

Moravskoslezský kraj - 26.9.2019

Posádky ZZS MSK byly v pondělí a úterý (23., 24. září) volány k dalším dvěma pádům z výšek, které si vyžádaly vážné následky. První se odehrál na Novojičínsku a další v Ostravě.

Osmadvacetiletý muž spadl v pondělí 23. 9. ráno při práci na stavbě ve Staré Vsi na Novojičínsku z výšky asi pěti metrů a následně byl několik minut v bezvědomí. Na pomoc vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci z Bílovce a vyslán byl i tým letecké záchranné služby z Ostravy. Prvotní lékařské vyšetření ukázalo poranění hlavy, břicha a hrudníku. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl pacient vrtulníkem ve vážném stavu transportován do ostravské Fakultní nemocnice, kde jej záchranáři předali do péče zdravotníků oddělení urgentního příjmu.

V úterý 24. září večer zasahovali ostravští záchranáři v městské části Hrabůvka u jednasedmdesátiletého muže, který měl spadnout ze třetího patra panelového domu. V okamžiku příjezdu posádek byl postižený v bezdeší, selhal rovněž jeho krevní oběh. Týmy ZZS proto neprodleně zahájily resuscitační péči. Za pomocí nepřímé srdeční masáže, umělé plicní ventilace, podávání léků i defibrilačních výbojů, se pokoušely o záchranu pacienta. Jejich úsilí však bylo marné a zasahující lékař musel nakonec konstatovat jeho smrt. Muž na místě podlehl mnohočetným poraněním, která při pádu utrpěl.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK