logo

Boj záchranářů s agresivním hmyzem v lesích na Vyškovsku

Jihomoravský kraj - 2.10.2019

V průběhu sobotního dopoledne vyslali naši operátoři do vyškovských lesů postupně pět prostředků. Jednalo se o dvě lékařské posádky, dva záchranářské týmy a inspektora provozu. Naši pomoc potřebovali pacienti pobodaní agresivním hmyzem. Šlo téměř o desítku účastníků pochodu, o kterém jsme bohužel nebyli dopředu informováni.

Někteří poštípaní lidé si poradili sami a naši péči nevyžadovali, samozřejmě jsme zkontrolovali jejich zdravotní stav. Ve čtyřech případech jsme však museli pacienty zaléčit a s alergickou reakcí převézt k dalšímu ošetření do vyškovské nemocnice. V jednom případě šlo dokonce o dítě.

2_155 1_188

„Hnízdo bodavého hmyzu bylo přímo na trase pochodu, je velká škoda, že nám tuto akci nikdo dopředu nenahlásil. Je nezbytné, abychom o akcích s kumulací velkého počtu osob byli informováni s dostatečným předstihem a od pořadatelů obdrželi podrobné informace včetně mapových podkladů. Jsme pak akceschopnější, na místo dojedeme dříve, pacienta dohledáme rychleji. Zkrátka byli bychom lépe připraveni. Například alergická reakce může přerůst v anafylaktický šok, pak se bavíme o závažném postižení zdraví, které může skončit i úmrtím,“ říká Sylva Nováková z operačního střediska jihomoravské záchranky. A dodává: „Navíc pokud se koná akce takového rozsahu a my na ni nečekaně musíme vyslat hned několik prostředků, může to ohrozit včasnost dojezdu našich posádek v inkriminované oblasti, případně i v jiných částech kraje. Pokud jsme o pochodech podobného typu informováni, dokážeme síly rozvrhnout tak, abychom bez problémů pokryli vše.“

Tiskové oddělení ZZS JMK