logo

Plzeňští zdravotničtí záchranáři zvou na 10. října na Světový den záchrany života

Plzeňský kraj - 3.10.2019

Může se to stát komukoli – vašim rodičům, muži i ženě, dítěti, starším lidem, ale i třeba mladým sportovcům. Kolaps a následné bezdeší…

Dojde-li k zástavě oběhu, srdce přestane pumpovat do těla krev, orgány a tkáně nejsou okysličovány. Už po pěti minutách bez kyslíku se začnou na mozku projevovat nezvratné změny. Není na co čekat, každá vteřina se počítá. Je potřeba zahájit resuscitaci a začít bojovat o život… Profesionální záchranáři jsou jistě už na cestě, ovšem někam to mají tři minuty, jinam dvacet.

Proto vznikl za podpory Evropského parlamentu před léty Evropský den záchrany života, který se v roce 2018 proměnil ve svojí globální variantu a od loňska se tak rozšířil do celého světa. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o potřebě výuky laické KPR, jak u dětí na základních školách, tak u široké veřejnosti.
WRAH-logowebsite
Letos se Světový den záchrany života uskuteční v sídle Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v Plzni, na Klatovské třídě 200i 10. října 2019. Termíny 9 – 14 hodin jsou vyčleněny pro objednané školy, od 14. do 16. hodiny pak zkušení profesionálové ze Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK pod vedením Mgr. Ivany Krsové čekají na zájemce z řad veřejnosti. Letošní kampaň má podtitul „Restart a Heart day – All Citizens of the World can save a life!“, čili „Den restartu srdce – aneb kdokoli na světě může zachránit lidský život“. Proč ne zrovna vy? Přijďte, a dejte šanci na plnohodnotný život po zástavě oběhu svým příbuzným, známým i neznámým kolemjdoucím. Vždyť i vaše ruce mohou zachránit život blízkých! Pod vedením lektorů ZZS PK si vy i vaše děti vyzkoušíte nejen samotnou nepřímou srdeční masáž, ale také správnou aktivaci tísňové linky. Na závěr si můžete prohlédnout prostory výjezdové základny Bory a vozidla ZZS PK.

Pořadatelem je Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK ve spolupráci s KÚPK a ČRR.

Místo konání: Ředitelství Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, p.o. (výuková místnost, 1. patro, Klatovská tř. 2960/200i, Plzeň)

Text: Vítězslav Sladký

ZZS Plzeňského kraje