logo

Záchranáři se účastnili akce Šenov žije IZS

Moravskoslezský kraj - 25.10.2019

Ve čtvrtek, 24. října, se v Šenově (okres Ostrava), uskutečnil projektový den tamní základní školy, zaměřený na práci složek IZS a ochranu zdraví. Spolu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému a jinými organizacemi, se akce zúčastnil i tým zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Záchranáři na svých stanovištích v rámci projektového dne přivítali 750 dětí, které přicházely v organizovaných skupinkách. Během dopoledne předvedli čtyřikrát komentovanou ukázku záchrany u pacienta s náhlým selháním krevního oběhu. Tak jak je to v reálné situaci časté, první pomoc začali poskytovat nejprve svědkové události a poté probíhala rozšířená resuscitace posádkou ZZS.
Na třech pracovních stanovištích pak záchranáři s dětmi pracovali aktivně: v sanitce vysvětlovali zásady volání na tísňovou linku a správné chování v situaci, kdy kolem projíždí sanitní vozidlo se zapnutými výstražnými znameními. Ve stanu byly připraveny figuríny, na nichž děti trénovaly techniku nepřímé srdeční masáže. Na dalším stanovišti se děti učily ošetřovat drobnější poranění.
Děti se do připraveného programu ochotně aktivně zapojovaly a akce tak byla velmi účinnou edukací v problematice poskytování první pomoci.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK