logo

Vydařené závody v Jičíně skončily úspěchem královéhradeckých barev

Královehradecký kraj - 29.10.2019

První ročník záchranářské soutěže pod názvem Jičínská věž je za námi. Výzva v podobě náročného závodu, na jehož konci čekal na všechny výstup po 155+1 schodech na ochoz věže Valdické brány, přilákala do Jičína na pět desítek záchranářů prakticky z celé republiky.

Smyslem akce bylo mimo jiné přimomenout, že práce ve výjezdové skupině ZZS muže často znamenat velké fyzické vypětí, na které musí být všichni zdravotníci připraveni. Organizátoři proto připravili sedm náročných disciplín – pět zaměřených na výkon, jednu na manuální zručnost při fyzické zátěži. Závodníci po startu ze sanitky museli absolvovat slalom s kolečkovým křeslem a poté překonat 150 cm vysokou bariéru. Následoval průlez tubusem o rozměrech 60x60cm a poté otáčení pneumatiky z nákladního automobilu. V plné zátěži s vysokou tepovou frekvencí pak všichni soutěžící museli navléknout na nit přesně deset korálků. Sedmým, odborným úkolem bylo provádění dvouminutové základní neodkladné resuscitace. To se odehrávalo přibližně ve dvou třetinách výstupu na věž a jeho hodnocení dokázalo pořádně zamíchat pořadím. Celý závod navíc všichni bez rozdílu absolvovali se zásahovým batohem na zádech. Jeho hmotnost byla téměř deset kilogramů a odložit jejbylo možné pouze ve třech, předem určených situacích.
241dca5994b492bcf26ac58d3ca773f2
Všichni závodíci si pořádně sáhli na dno svých sil, ale zároveň se po celou dobu dobře bavili. Soutěž totiž znamenala také setkání záchranářů téměř ze všech krajů republiky, takže bylo určitě o čem debatovat. Příjemnou atmosféru navíc podpořilo slunečné počasí a na Žižkově náměstí i Valdické bráně proto panovala velmi příznivá atmosféra, o čemž se můžete přesvědčit rovněž ve fotogalerii na našem webu. A jak to celé vlastně dopadlo?

Kategorie muži:

1. Jan Šimek, ZZS KHK, výjezdová základna Rychnov n/K, čas 5:19:63

2. Petr Němec, ZZS LK, výjezdová základna Český Dub, čas 5:25:84

3. Miroslav Kříž, ZZS MSK, výjezdová základna Havířov, čas 5:29:04

Kategorie ženy:

1. Jana Kynclová, ZZS KHK, Krajské zdravotnické operační středisko HK, čas 6:37:22

2. Lenka Valentová, ZZS KHK, výjezdová základna Jičín, čas 7:19:13

3. Jana Šustová, ZZS KHK, výjezdová základna Jičín, čas 7:23:09

Najlepší resuscitace:

1. Miroslav Kříž, ZZS MSK, výjezdová základna Havířov

2. Tomáš Grzywač, ZZS MSK, výjezdová základna Havířov

3. Marek Dvořák, ZZS KHK, výjezdová základna Hradec Králové

Soutěžící na prvních čtyřech místech dosáhli shodně neuvěřitelných 99% úspěšnosti neodkladné resuscitace a rozhodovat tak musel čas běhu.

d7b1669dcd734eccd971465760f977cd

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK