logo

Záchranáři na Karvinsku resuscitovali muže po pádu z výšky

Moravskoslezský kraj - 2.12.2019

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v sobotu 30. listopadu odpoledne u tragického pádu z výšky na Karvinsku. Ve čtvrt na čtyři bylo operační středisko ZZS kontaktováno s informací o události v Orlové.

Podle telefonátu na tísňovou linku mělo dojít k pádu člověka z osmého patra domu. Na místo ihned vyjel lékařský tým rendez-vous a posádka rychlé zdravotnické pomoci z orlovské základny. K zásahu následně vzlétl také vrtulník LZS z Ostravy.

Čtyřiadvacetiletý muž byl nalezen ležící před domem. V okamžiku příjezdu týmů ZZS MSK byl v bezvědomí a jeho stav se jevil jako kritický. Zasahující lékař zjistil mnohočetná a život ohrožující poranění. Provedl intubaci dýchacích cest a připojení k přístrojem řízené ventilaci, pacient byl zajištěn krčním límcem, pánevním pásem, uložen do vakuové matrace. Záchranáři zahájili nitrožilní podávání léků a následně postiženého připravili k leteckému transportu do nemocnice.

Po naložení do vrtulníku však došlo k selhání krevního oběhu a posádky musely zahájit resuscitaci. Přes půl hodiny probíhající snahu o obnovení srdeční činnosti muž podlehl svým poraněním a lékaři byli nakonec nuceni konstatovat jeho smrt.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK