logo

Tatínek to zvládl výborně, postupoval přesně podle rad operátorky jihomoravské záchranky

Jihomoravský kraj - 22.12.2019

Stalo se to před několika dny, na Břeclavsku. Měsíční Laura se začala dusit po vdechnutí zvratků. Rodiče se snažili děvčátku pomoci, tatínek ihned zavolal na linku 155.

„Bylo slyšet, jak miminko poplakává, ale pak přestalo. A došlo k zástavě dechu. Je to náročné, když pacienta nevidíte, musíte poskytnout co nejlepší radu, zároveň zachovat klid a být oporou pro volajícího. Vše se ještě znásobí, když jde o malé miminko. Musím ale moc pochválit tatínka, držel se skvěle a nepropadal panice. Udělal všechno, co jsem mu řekla. Zvládl podle mých pokynů vypuzovací manévr a zahájil i masáž srdíčka. Byla to neskutečná úleva, když mi pak řekl, že miminko zrůžovělo. A uslyšela jsem pláč, což byl nádherný pocit,“ popisuje průběh události operátorka jihomoravské záchranky Kamila Bošáková. Krátce poté dorazila na místo i naše lékařská posádka, ošetřila děvčátko a převezla je k další kontrole či případné péči do nemocnice.

A po pár dnech nám přišlo toto dojemné poděkování od tatínka holčičky: „Moc bych chtěl poděkovat paní dispečerce ze 155, která mi pomohla zachránit život měsíční dceři. Nevím, jak poděkovat. Jste 100% profesionálové a jsem rád, že vás máme, ještě jednou moc děkuji.“ A protože máme i krásnou fotku, můžete se sami přesvědčit, že miminko je zdravé a daří se mu už zase dobře. „To je pro mě i pro posádku ta největší odměna…“ uzavírá celý příběh Kamila.

1_18 2_179

Tiskové oddělení ZZS JMK