logo

Pardubický kraj připravil takzvané Seniorské obálky

Pardubický kraj - 26.12.2019

Pardubický kraj se připojil k projektu Ministerstva práce a sociálních věcí a nechal vytisknout takzvané Seniorské obálky. Jedná se o tiskopisy I.C.E. karta senior, které mohou osamoceně žijícím seniorům pomoci v tísni, v ohrožení zdraví, či života. Fungují už v řadě zemí světa a jsou dobrým pomocníkem při případném zásahu zdravotníků, policistů či hasičů.

Už druhým rokem realizujeme v Pardubickém kraji projekt zaměřený na podporu seniorů. Zjistili jsme, že kromě různých kulturně osvětových setkání je největší zájem o téma zdravotní a preventivní. Proto jsme letos zařadili různé preventivní workshopy, které měly velký úspěch. Nyní máme hotové také Seniorské obálky, které teď budeme distribuovat po celém kraji,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Do určeného tiskopisu I.C.E KARTA senior buď sám, nebo za pomoci příbuzných či svého praktického lékaře vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) i kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Údaje pak budou umístěny na viditelném místě v bytě, například na dveřích lednice nebo na vnitřní straně vchodových dveří v plastové obálce tak, aby si jich záchranáři i policisté všimli a mohli s údaji pracovat.

„Karta pro seniory může zachránit i život, a proto jsem rád, že je dostupná pro seniory také v našem kraji. Ocení ji zejména záchranáři, kteří přijíždějí k pacientovi jako první. Pokud najdou obálku s údaji o zdravotním stavu, tak mohou efektivněji pracovat. Přínosné bude, pokud k základním údajům připojí lidé aktuální lékařské zprávy,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro oblast zdravotnictví.

Seniorská obálka bude pro zájemce dostupná na recepcích Krajského úřadu Pardubického kraje, na obecních a městských úřadech a u poskytovatelů vybraných sociálních služeb. Budou ji mít k dispozici také složky integrovaného záchranného systému Pardubického kraje a obálky budou distribuovány také prostřednictvím akcí pro seniory pořádaných Pardubickým krajem. První výtisky pro pacienty převzal z rukou radních Pavla Šotoly a Ladislava Valtra ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar.

V rámci společensky odpovědného přístupu zadal kraj tisk a kompletaci sociálnímu podniku Léthó, který zaměstnává osoby se zdravotním handicapem. „Zprvu to nebylo pro naše zaměstnance jednoduché, ale společně s pracovním asistentem jsme našli způsob jak provádět práce kompletace efektivně a přitom kvalitně. Zakázku jsme zvládli realizovat a po zaučení nám to běželo „jako na drátkách“. Jsme rádi, že naše práce bude užitečná pro seniory v Pardubickém kraji a, že naše práce může pomoci a sloužit někomu dalšímu,“ uvedla Kristýna Fečková z firmy Léthó, o.p.s.

I.C.E.je mezinárodní zkratka In Case of Emergency, což znamená Pro případ naléhavé nouze. Případů, kdy osamělého seniora mohou postihnout náhlé zdravotní potíže a musí volat záchrannou pomoc, přibývá, stejně jako výjezdů hasičů nebo policie. I lidé v mladším věku jsou často rozrušeni, nesoustředěni, dezorientovaní a nedokážou odpovídat na položené otázky, který si výjezd záchranky, hasičů nebo policie vyžaduje. Obce se připojují do projektu Seniorská obálka na základě Oznámení o spolupráci.

Podrobné info k Seniorské obálce, kde je možné si I.C.E. kartu stáhnout a jak ji vyplnit, lze najít na webových stránkách MPSV: http://www.seniorivkrajich.cz/seniorska-obalka/.
DSC_0134(2) DSC_0141 DSC_0147(2)