logo

Vánoční svátky u jihomoravských záchranářů

Jihomoravský kraj - 28.12.2019

Naši lékaři, záchranáři a operátoři tady byli pro Vás samozřejmě i během Vánočních svátků. A služby to pro ně nebyly jednoduché, přestože se nijak zvlášť nelišily od předchozích let. Jen během Štědrého dne vyslal dispečink do terénu posádky 250krát a telefonátů na linku 155 přijal ještě mnohonásobně víc.

Přes den řešili operátoři hlavně teploty, zejména u starších lidí, a drobné úrazy v domácím prostředí. V podvečer pak došlo k nárůstu volání kvůli zažívacím potížím a záchranáři ošetřili i dva případy popálení, jedno od svíček na vánočním stromečku, druhé od rozpáleného oleje při smažení.

Během štědrodenní služby jsme do akce museli zapojit i záchranářský vrtulník, který vzlétl k vážné nehodě v Hostimi na Znojemsku. Mladý muž tam havaroval na motokrosové motorce a způsobil si velmi vážná zranění páteře. Letecká záchranná služba ve spolupráci s pozemní posádkou pacienta ošetřila, zaléčila a následně transportovala na urgentní příjem FN v Bohunicích.

Svátky jsou emočně náročnějším obdobím, proto jsme i letos vyjížděli ve zvýšené míře k psychózám, během tří dnů ke dvacítce případů. Několik pacientů se projevovalo agresivně vůči svému okolí, což bylo většinou spojeno také s požitím většího množství alkoholu. Docházelo ke zhoršení stavu psychiatricky léčených pacientů, lidé více trpěli úzkostmi a depresemi.

81423525_605863343561495_4848306590081613824_n

Foto: Tomáš Dvořáček

Tiskové oddělení ZZS JMK