logo

Na Silvestra zasahovali záchranáři v Olomouckém kraji u 147 případů

Olomoucký kraj - 2.1.2020

Poslední den loňského roku zasahovali záchranáři Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje u 147 případů. Silvestr roku 2019 můžeme statisticky a závažností stavů hodnotit jako klidný s běžným spektrem výjezdů.

Během denní činnosti zasahovaly všechny výjezdové skupiny u obvyklých stavů. V odpoledních hodinách byla rovněž na primární zásah do terénu vyslána letecká záchranná služba, která tím završila počet vzletů za rok 2019 na 606 událostí.

Poslední noc loňského roku zasahovali záchranáři zejm. u úrazů hlavy a končetin, které byly často spojeny s alkoholem a dále pak u běžných interních, chirurgických a neuroligických případů.

Záchranáři zasahovali u tří úrazů způsobené pyrotechnikou s poraněním hlavy a horních končetin. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné peče byli všichni transportováni na traumatologické ambulance ve stabilním stavu a bez ohrožení základních životních funkcí.

První výjezd absolvovali záchranáři z Olomouce z výjezdové základny Hněvotínská s časem přijetí tísňové výzvy dvě minuty po půlnoci. Výjezdová činnost byla v celém Olomouckém kraji rovnocenná, bez dominujících specifik či převažujících neobvyklých událostí.

Silvestr 2019 se obešel bez závažnějších stavů a v porovnání s lety předešlými jej lze statisticky hodnotit srovnatelně.

Pavel Lampa,
tiskový mluvčí ZZS OK, p. o.