logo

Záchranářské nebe zežloutne, DSA bude létat v šesti krajích, další dva ovládne slovenská ATE a Praha s Plzní bude zajištěna policií a armádou

ČR - 9.1.2020

Ministerstvo zdravotnictví vybralo provozovatele letecké záchranné služby na období 2021 až 2028.

Výběrové řízení suverénně ovládla naše společnost DSA, která LZS provozuje nyní v Hradci Králové, Ústí nad Labem a Liberci, kde zůstane. DSA bude v rámci nového tendru létat i ze středisek v Českých Budějovicích, Jihlavě a Brně.

Druhým nestátním provozovatelem letecké záchranky bude slovenská Air Transport Europe, dále jen ATE. Ta v ČR nyní provozuje LZS v Olomouci, kde zůstane i nadále, a nově její vrtulník bude startovat také v Ostravě.
lzs 2021 2028
V hlavním městě zůstane provozovatelem LZS Letecká služba Policie ČR, která dosud provozovala i brněnskou základnu, tu převezme již zmíněná DSA. V Plzni uvidíme na nebi stále vojenského Sokola. Ten však opustí svojí druhou základnu na jihu Čech, kde bude létat rovněž DSA.

Rakouská společnost Helikopter Air Transport, která v současnosti léta ze středisek Ostrava a Jihlava, v soutěži neuspěla. Hodnota tendru atakuje 4 miliardy korun.

V rámci nového tendru se nechystá zřízení žádného nového stanoviště, přestože o to usilovaly dva kraje – Karlovarský a Zlínský.