logo

Agenturu vojenského zdravotnictví vede nový ředitel Ladislav Šlechta

ČRHlavní město Praha - 18.1.2020

Pomoc vojákům doma i na zahraničních misích, pacientům jako letečtí záchranáři v některých regionech, obrazně všem obyvatelům jako veterináři při epidemiích ptačí chřipky nebo prasečího moru – ve všech těchto situacích a rolích působí příslušníci Agentury vojenského zdravotnictví Armády ČR. Agentura má od ledna nového ředitele, jímž se stal plukovník Ladislav Šlechta.

Ladislav Šlechta dosud působil jako zástupce ředitele a ve funkci vystřídal brigádního generála Zoltána Bubeníka. Ten agenturu vedl více než pět let a nyní přešel na místo ředitele Sekce vojenského zdravotnictví.

„Od ledna jsme začali nově budovat 6. zdravotnický prapor, jehož součástí je 6. a 7. polní nemocnice a roty nemocniční podpory a zdravotnických odsunů. Je bezpodmínečně nutné zabezpečit doplnění těchto jednotek personálně i materiálně, intenzivně procvičovat a sladit veškeré postupy, tak abychom v roce 2023 dosáhli plných operačních schopností. Takové jsou teď hlavní priority. Dál bude samozřejmě pokračovat zdravotnické a veterinární zabezpečení ostatních jednotek Armády ČR v rámci výcviku, zahraničního nasazení, ale i každodenní péče o zdraví vojáků, což je naší základní povinností,“ vysvětlil plukovník Ladislav Šlechta, který se stal příslušníkem jednotek vojenského zdravotnictví v roce 2003.

Jedním z úkolů bude výstavba polní nemocnice

Agentura vojenského zdravotnictví prochází procesem změny struktury. Vznik 6. zdravotnického praporu je jen začátkem, v dalších letech bude následovat výstavba 7. zdravotnického praporu a dalších zdravotnických prvků. Prioritním úkolem je zabezpečení dvou brigádních úkolových uskupení na bázi 4 . a 7. brigády a splnění dalších závazků vůči koaličním partnerům. Z nich nejvýznamnější je výstavba polní nemocnice na úrovni ROLE 3.

Každodenní činnost těchto vojáků je vždy ostrou akcí

Pod správu agentury spadají veškerá zdravotnická a veterinární zařízení v resortu obrany vyjma praporních obvazišť a tzv. kamenných vojenských nemocnic. Výjimečnost Agentury vojenského zdravotnictví spočívá v rozsahu a způsobu plnění úkolů. „Jsou to jedni z mála vojáků, kteří prakticky nevykonávají odborný výcvik, protože jejich každodenní činnost je vždy ostrou akcí,“ řekl brigádní generál Zoltán Bubeník. Agentura je výkonným prvkem s celoresortní působností pro realizaci zdravotní péče, hygienicko-protiepidemického a veterinárního zabezpečení a prvkem odpovědným za výcvik kynologických odborností a biologickou ochranu vojsk.

Zdravotníci i veterinární pracovníci agentury jsou součástí celé řady hotovostních skupin vyčleňovaných v rámci Integrovaného záchranného systému. Vojenští veterináři se zapojili do práce při epidemiích ptačí chřipky nebo afrického moru prasat. Příslušníci Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny zabezpečují komplexní letecké zdravotnické služby v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji. Součástí Agentury vojenského zdravotnictví je i unikátní Infekční nemocnice v Těchoníně, která je také připravena v případě potřeby fungovat ve prospěch občanů České republiky.

Agentura vojenského zdravotnictví podporuje i české vojáky na zahraničních misích. Polní nemocnice působila v zahraničí jako celek sice naposledy v roce 2007, ale vojenští lékaři po jejím návratu nezaháleli a v následujících letech vyslali více než dvě desítky polních chirurgických týmů, které působily v koaličních nemocnicích v Afghánistánu nebo Iráku. V nejbližších dnech odletí do Afghánistánu polní chirurgický tým, který posílí norskou vojenskou nemocnici na mezinárodním letišti v Kábulu. Také výcviková mise v Mali bude doplněna o výjezdní zdravotnický tým, který bude působit v tamní německé vojenské nemocnici.

kapitánka Lada Ferkálová, Agentura vojenského zdravotnictví