logo

Nemocnice Pelhřimov má díky podpoře města novou sanitku

Kraj Vysočina - 18.1.2020

Speciálně upravený Renault Master využívají od 9. ledna 2020 pacienti Nemocnice Pelhřimov v rámci poskytované dopravní služby. Moderně vybavený sanitní vůz za 1 189 705,- Kč pořídila nemocnice díky milionové dotaci od Města Pelhřimov. Jedná se již o osmé vozidlo zakoupené s finanční podporou města.

„Dlouhodobá spolupráce s městem jak v oblasti finanční, tak bytové je pro nás nesmírně důležitá a velice si jí vážíme,“ poděkoval ředitel nemocnice Ing. Jan Mlčák, MBA, který si symbolicky převzal klíč z rukou starosty města Ladislava Meda. Ten přislíbil nemocnici finanční podporu i pro rok 2020.

Jedná se již o osmé vozidlo zakoupené díky finanční podpoře města. Klíčky od vozu za 1 189 705 korun slavnostně předal starosta Pelhřimova Ladislav Med řediteli nemocnice Ing. Janu Mlčákovi. „Moc děkuji za krásný vůz, který bude sloužit převážně občanům našeho města. Jsme velmi rádi, že město nás podporuje nejen v oblasti finanční, ale i bytové,“ řekl ředitel nemocnice Ing. Jan Mlčák. Starosta Ladislav Med vyslovil přání, aby sanitka dobře sloužila, a prozradil, že v návrhu rozpočtu na rok 2020 se opět počítá s částkou pro nemocnici. „Mohu přislíbit, že podpora nemocnice ze strany města bude v rámci možností pokračovat,“ řekl.

Vozidlo je speciálně upraveno pro potřeby zdravotnické přepravy. Jde o osmimístný vůz, přičemž v sanitce je možné transportovat najednou čtyři sedící pacienty a jednu osobu ležící. Vozidlo je vybaveno transportní technikou MEDIROL, výstražným světelným i zvukovým zařízením, potřebnou zdravotnickou technikou. K dispozici je defibrilátor, ambuvak s resuscitační maskou a kyslíkem, ale také třeba transportní plachta se speciálním pětibodovým zádržným systémem pro dětské pacienty. „Sanita nabízí pacientům vysoký komfort při přepravě. Předností je také sklopná rampa pro snadnější a bezpečnější naložení imobilních pacientů,“ popsal vedoucí oddělení dopravy nemocnice Jiří Havlíček. Sanitní vůz bude sloužit pro přepravu pacientů, kteří mají nárok na využití sanity nebo pro pacienty se speciálními požadavky. Přepravy využívají třeba pacienti podstupující hemodialýzu nebo pacienti po operacích totální endoprotézy kolene či kyčle.

Nemocnice Pelhřimov je jednou ze dvou nemocnic v Kraji Vysočina, která provozuje a zajišťuje vlastní dopravu pro pacienty. DZS aktuálně disponuje deseti převozovými sanitami. Vozidla dálkové dopravy najedou za rok přes 50.000 km a ročně převezou téměř 14 tisíc klientů.

Info NP a MP