logo

Kontroly zdravotnických objektů v Praze jsou každý rok, hasiči je mají v plánu úkolů i letos

Hlavní město Praha - 22.1.2020

Pražští hasiči každoročně kontrolují desítky objektů zdravotnických zařízení. V plánu kontrol pro rok 2020 jsou konkrétně i zařízení podobného typu jako je ve Vejprtech.

Objekty typu zdravotnických a sociálních zařízení s osobami se sníženou schopností pohybu se rozdělují do několika kategorií. Posuzují se komplexně a z požárně bezpečnostního řešení, které se musí pro schválení provozu takového objektu vypracovat, vyplyne nutnost mít například čidla napojená na EPS a další požárně bezpečnostní zařízení. HZS kraje se k takovému řešení vyjádří a kontroluje ho při kolaudaci nového nebo rekonstruovaného objetu. Následné udržování v provozuschopném stavu je na majiteli objektu. Hasiči provádí kontroly takových objektů pravidelně a provádí v těchto objektech cvičení, včetně nácviku evakuace.

K objektu je také za povinnost vypracovat Dokumentaci zdolávání požáru. Ta slouží pro zasahující hasiče k lepší orientaci v objektu, evakuaci osob nebo informaci o umístění hlavních uzávěrů plynu nebo elektrické energie.

V případě zdravotnických a sociálních objektů zkolaudovaných podle starších předpisů, kde není například elektrická požární signalizace, doporučujeme vhodně umístit autonomní hlásiče kouře. Náklady na takové zařízení jsou od cca 500,- za kus. Čidlo funguje na baterii, která vydrží minimálně rok a dokáže detekovat kouř a upozornit na nebezpečí výrazným zvukovým signálem.

Zásahy v objektech, kde jsou osoby se sníženou schopností pohybu, jsou pro zasahující hasiče velmi náročné. Mimo zásah musí proběhnout náročná evakuace imobilních osob. Takový zásah jsme v Praze řešili v listopadu 2019 u požáru bytu v domě v Praze 14. V domě bydlely imobilní a invalidní osoby. Při požáru jsme zachránili více než tři desítky lidí, jedna osoba požár bohužel nepřežila.

Martin Kavka tiskový mluvčí HZS Praha