logo

Střety vozidel s chodci na Frýdecko-Místecku

Moravskoslezský kraj - 22.1.2020

Ke dvěma závažným nehodám, při nichž došlo ke střetům automobilů s chodci v úterý 21. ledna ráno na Frýdecko-Místecku. Odehrály se přitom v rozmezí pouhé hodiny a čtvrt.

Patnáct minut po šesté přijali operátoři ZZS informaci o dopravní nehodě v obci Návsí. Na místo nehody byl vyslán tým RZP. Sedmašedesátiletý muž utrpěl při kolizi s automobilem mnohočetná a život ohrožující poranění hlavy, horná a dolní končetiny, hrudníku a pánve. K zásahu vzlétla i posádka LZS, jejíž lékař musel postiženého uvést do umělého spánku a zajistit přístrojem řízenou ventilaci. Po uložení do vakuové matrace, podání léků, ošetření poranění a dalších opatřeních, byl muž vrtulníkem transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Následně vyjížděli záchranáři k události stejného charakteru také ve Frýdku-Místku. Nahlášeno bylo sražení chodkyně osobním automobilem. Čtyřiadevadesátiletá žena nejevila v okamžiku příjezdu posádek ZZS žádné známky života. Základní první pomoc jí poskytovali svědkové události. Záchranáři zahájili rozšířenou resuscitaci a pokoušeli se obnovit činnost krevního oběhu. Přes veškeré vynaložené úsilí byla jejich snaha marná a postižená na místě podlehla mnohočetným poraněním, která utrpěla.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK