logo

Těžký úraz běžkaře v Bedřichově, zasahovat musela i posádka vrtulníku LZS

Liberecký kraj - 14.2.2020

Šestačtyřicetiletý lyžař na běžkách dnes ráno (12 .2. 2020) při sjezdu kolem stadionu v Bedřichově utrpěl při nehodě velmi vážná zranění.

Horská služba dostala avízo v půl desáté. „Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že lyžař se především velmi silně udeřil do hlavy. Podle všech příznaků při pádu utrpěl otřes mozku. Zároveň nám řekl, že necítí nohy, takže jsme měli podezření na poranění páteře,“ uvedl k výjezdu Jaroslav Kutil, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Záchranáři ihned stav zraněného konzultovali s dispečinkem linky 155 Libereckého kraje. „Dispečeři k nám vyslali sanitku se zdravotníky, ale po upřesnění příznaků se rozhodli, že vyšlou vrtulník Letecké záchranné služby. My jsme zatím pacientovi nasadili krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace. Pak jsme zraněného šetrně převezli na heliport a předali lékaři a posádce vrtulníku,“ doplnil Jaroslav Kutil s tím, že vrtulník poté muže transportoval k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice.
s ss
„V každém případě považuji za naprostou nutnost, aby všichni, kteří se pohybují na sjezdovkách i běžkařských tratích, jezdili podle Desatera FIS pro bezpečný pohyb na lyžích,“ varoval návštěvníky hor René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že Desatero najdou lyžaři na webových stránkách www.hscr.cz.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR