logo

Královéhradečtí záchranáři bilancovali výsledky své práce v uplynulém roce a také představili nové sanitky

Královehradecký kraj - 19.2.2020

Na tiskové konferenci v pondělí představitelé ZZS KHK seznámili přítomné novináře s výsledky jejich práce v roce 2019. Konference byla zároveň příležitostí k představení nových sanitních vozů pro základny v Hradci Králové, které byly pořízeny ve spolupráci se zřizovatelem, tedy Královéhradeckým krajem. Chybět proto nemohl jeho zástupce, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

ZZS KHK provozuje šestnáct základen ve třinácti městech kraje, z nichž vyjíždí dvaatřicet výjezdových skupin. V deseti z nich, včetně posádky letecké záchranné služby, je trvale přítomen lékař. Zbývající počet tvoří nelékařské výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci. K 1. říjnu 2019 došlo k významné organizační změně na základně Nový Bydžov. Výjezdová skupina rychlé lékařské pomoci k tomuto datu začala fungovat v setkávacím systému. Zároveň došlo k navýšení kapacity základny o posádku rychlé zdravotnické pomoci. Zefektivnila a zlepšila se tak dostupnost neodkladné přednemocniční péče v regionu. V prosinci byla v areálu letecké záchranné služby otevřena nová výcviková a školící základna. Centrum v hodnotě 8,3 milionů bylo financováno z IROP, státního rozpočtu a částečně také prostředků kraje. Krajská záchranka tak získala moderní pracoviště určené k nácviku práce ve složitých podmínkách. Odpovídá tomu jeho vybavení, včetně otočného modelu osobního automobilu, který se dá otočit na bok nebo střechu. Zahájeny byly rovněž přípravné práce na rekonstrukci výjezdové základny v Temném Dole na Trutnovsku. Od roku 2022 by měla začít sloužit jako zázemí pro další výjezdovou skupinu ZZS. Jejím zavedením se zlepší dostupnost horských středisek a tím také potřebná zdravotní péče jejich obyvatelům i početným návštěvníkům Krkonoš.

Důležitým prvkem fungování ZZS je pravidelná obnova vozového parku. V loňském roce bylo pořízeno celkem čtrnáct nových vozidel. Tři z nich byly malé sanitní vozy Škoda Kodiaq, určené pro výjezdy rychlé lékařské pomoci v setkávacím systému. Ostatní jsou velká sanitní vozidla VW T6.

Důležitou roli v práci záchranářů představuje zdravotnické operační středisko. Pět operátorů v denní a čtyři v noční směně v uplynulém roce přijalo celkem 76 196 hovorů jen na tísňové lince 155. Prostřednictvím telefonů a radiostanic operátoři vyřešili celkem 268 587 relací. Každých šest až sedm minut tak na tísňové lince 155 řeší náročné a leckdy mimořádně vypjaté telefonáty, oznamující přímé ohrožení života blízkého člověka. Ve více, než 600 případech zahájili operátoři telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci.

Výjezdové skupiny ZZS KHK v loňském roce zrealizovaly celkem 52 002 výjezdy. Ve srovnání s rokem 2018 to znamená meziroční pokles o 0,8%. V celém Královéhradeckém kraji tak vyjíždí sanitka ZZS do akce každých 10 minut. 19% všech zásahů realizují lékařské posádky, zbylé množství připadá na posádky rychlé zdravotnické pomoci. V 507 případech zahájili záchranáři neodkladnou resuscitaci pacienta pro náhlou zástavu srdce a krevního oběhu (NZO). Primární úspěšnost, tedy stav, kdy se povedlo na místě události úspěšně obnovit spontánní srdeční aktivitu nemocného, činila 39,3%. O úspěšnosti resuscitací, prováděných v terénu našimi posádkami, ovšem nejlépe vypovídá údaj, který označujeme jako úspěšnost sekundární. Ta činila v loňském roce 16,2%. 12% z těchto nemocných pak dokonce opustilo brány nemocnice s minimálním nebo žádným neurologickým deficitem. Svůj podíl na úspěšnosti resuscitací má nepochybně také stále častější nasazování first responderů, ať už z řad příslušníků složek IZS, Horské služby, nebo proškolených laiků, aktivovaných prostřednictvím speciální mobilní aplikace. Stále častěji jsou first respondeři vybaveni automatizovanými externími defibrilátory (AED). 121 nemocných s NZO tak při příjezdu ZZS již mohlo být resuscitováno s využitím tohoto přístroje. Pomocí AED bylo podáno celkem 126 léčebných elektrických výbojů, což dokonce vedlo k tomu, že šest pacientů mělo při příjezdu posádky ZZS již obnoven funkční krevní oběh.

Vrtulník LZS Kryštof 6 odstartoval v loňském roce do akce 601krát. Při těchto, převážně primárních (95,3%) zásazích, ošetřili záchranáři 573 pacientů. Není bez zajímavosti, že 57 zásahů (9,5%) bylo realizováno v režimu nočního letu. Tato skutečnost jen zdůrazňuje oprávněnost zavedení nepřetržitého provozu LZS HK. K rozšíření letové pohotovosti na h 24/7 dojde od 1.1.2021. Přesto již v průběhu loňského roku absolvovali všechny všichni pracovníci LZS HK příslušný výcvik používání speciálních brýlí pro noční vidění (NVG). S ohledem na bezpečnost při zásazích v režimu nočního letu tak již nyní mohou posádky LZS NVG využívat.

Většinu z pacientů LZS představovali zranění (64%), nejčastěji při dopravních nehodách nebo pádech z výšky. V rámci mezikrajské spolupráce zasahovala LZS nejčastěji v Pardubickém (129 případů) a Středočeském (19 případů) kraji. Zásahy v nepřístupném terénu si patnáctkrát (2,5%) vyžádaly využití lanového podvěsu. Nejčastěji tomu bylo v oblasti Krkonoš.

ZZS KHK je zároveň aktivní v rámci celé řady pilotních či výzkumných projektů. Více než rok například letečtí záchranáři mohou podávat transfúzní přípravky přímo v místě vážných úrazů a v průběhu letošního roku je rozšíří na podání plné krve. Zároveň se účastníme evropského výzkumných projektů Escape-Net a EuReCa zabývajících se problematikou srdečních zástav.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK