logo

Středočeští záchranáři získali nové výjezdové stanoviště v Kostelci nad Černými lesy

Středočeský kraj - 19.2.2020

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje má pro záchranáře v Kostelci nad Černými lesy nové prostory výjezdové základny. Ty byly 18. února 2020 slavnostně otevřeny a představeny veřejnosti za účasti radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka a ředitele Zdravotnické záchranné služby SČK Jiřího Knora. U slavnostního aktu byla přítomna také starostka města Jana Havelková a další vážení hosté.

Původní výjezdová základna v Kostelci n./Č.l. již nesplňovala některé bezpečnostní, ale i technicko-hygienické normativy, které jsou nezbytné k zajištění činnosti záchranné služby. Nedostatečná tepelná izolace objektu zvyšovala náklady na provoz, střešním pláštěm prosakovala voda, docházelo k výpadkům proudu a jako katastrofální by se jistě dal hodnotit stav kanalizace.
20200218_141131
„Stávající prostory byly pro záchranáře už naprosto nevyhovující z pohledu zázemí, byly ekonomicky nevýhodné a hledání vhodného řešení bylo tak naprosto nutné,“ řekl ředitel středočeské záchranky Jiří Knor, jenž poděkoval zástupcům města za spolupráci a především radnímu Robertu Bezděkovi, neboť jeho vstřícnost a podpora byla v celém projektu nezastupitelná.

Zástupci Kostelce n./Č.l., který je majitelem objektu, ve kterém původně sídlila výjezdová základna, nabídli nové nebytové prostory, které byly předány záchranné službě po kompletní stavební rekonstrukci. Město zajistilo částečné zpevnění a úpravu plochy pro parkování sanitního vozidla, dále instalaci venkovního senzorového osvětlení a především zajistilo nákup a montáž vratového systému včetně náhradního bateriového zdroje pro případ výpadku elektřiny. Záchranáři tak na základě řádné nájemní smlouvy s platností do 12. července 2021 získali důstojné zázemní prostory a parkovací místo pro sanitní vůz rychlé zdravotnické pomoci.

Tím ale plány vedení kraje a středočeské záchranky rozhodně nekončí. Toto řešení je dočasné. Dalším důležitým krokem plánování bylo vyhledání vhodného pozemku v majetku Středočeského kraje, který by byl odpovídající pro výstavbu nové výjezdové základny. Výstavba bude realizována pomocí kontejnerového modulárního systému. Jedná se o pilotní projekt, na který by v případě, že se osvědčí, středočeská záchranka navázala i v budoucnu u dalších vybraných základen. „Tento typ výstavby je flexibilnější, ekonomicky výhodnější, ekologičtější a především méně časově náročný,“ doplnil Jiří Knor, který dodal, že díky spolupráci s vedením kraje by mohla středočeská záchranka postupně v budoucnu „bydlet ve svém“ na území celého regionu, snížit tak své náklady, udržovat stále nadstandardní dojezdové časy a vysoce profesionální pomoc občanům, kteří se dostanou do svízelné zdravotní situace.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK