logo

Robustní pick-up Titan od Nissanu ve službách American Red Cross

Svět - 22.2.2020

Zastoupení známé japonské automobilky Nissan v USA nabízí zákazníkům celou řadu modelů, které se jinde neprodávají. Je mezi nimi i obrovský pick-up s označením Titan, což není nic jiného, než prakticky klasický představitel těchto oblíbených robustních vozidel právě v USA.

Mezi jeho konkurenty se řadí Ford F-150 Raptor, Chevrolet Silverado, RAM 1500 a Toyota Tundra, leč dle slov a marketingu NISSAN USA je Titan ještě o kategorii výše.

Automobilka Nissan a její americké zastoupení podporuje celou řadu humanitárních a dobrovolnických organizací, kterým prostřednictvím svojí nadace dokázala zajistit nejenže peníze v řádech milionů USD, ale dodává jim rovněž svoje automobily. Pro americký Červený kříž v roce 2018 nechala postavit „podpůrný“ speciál na podvozku Titan XD s žebřinovým rámem v úpravě od specializované firmy (vyšší světlost podvozku, tlumiče ICON, větší nádrž/300l a další technická vylepšení). O jeho pohon se stará pětilitrový agregát Cummins o síle 310 koní.

Prostorná nástavba s vysunovací stanovou střešní částí byla zpracována na základě spolupráce s Červeným křížem, vychází přímo z potřeb jeho pracovníků při zásazích. Titan varianty Ultimate Service tak disponuje silným lanovým navijákem, velice výkonným pomocným osvětlením vně i uvnitř vozu, většími koly do těžkého terénu Nitto® Ridge Grappler a uvnitř pak je k dispozici zdravotnické vybavení (není to sanitka, takže jen základní prostředky pro první pomoc), počítačem s Wi-Fi, tiskárnou, štábním pracovištěm, které lze změnit v týlové/variabilní nábytek – sezení/postele, mikrovlnou troubou, lednicí, umyvadlem, přídavným topením. O elektrickou energii a její dodávku se stará solární panel, jehož výkon plně pokryje potřeby vybavení vozu. Alternativně lze použít elektřinu od motoru, resp. akumulátoru. Zvenčí jsou pak důmyslně provedené uzamykatelné schránky na ostatní vybavení.
8a9cf75f-cdee-4fea-a497-2d9a328b67ef-RED_10_Titan_vehicle
Na silnici respekt budící Titan již třetí rok používají pracovníci amerického Červeného kříže s dislokací na jihu státu Florida. Je využíván jako podpůrný automobil pro záchranné složky při živelných katastrofách, požárech a i jako mobilní zázemí při asistenčních činnostech. Lze jej použít i jako pojízdnou ošetřovnu a místo poskytování první pomoci.

A jen tak pro zajímavost, model Titan 2020 nabízí americký Nissan s agregátem o síle 400 koní a v USA začíná na 36 tisících dolarů.

Foto a info: Nissan USA