logo

Testy na COVID-19 dopadly u středočeských záchranářů negativně, ZZS SČK disponuje dostatečným množstvím ochranných prostředků a posádky jsou nadále chráněny před případnou nákazou

Středočeský kraj - 22.3.2020

Všech 12 záchranářů a ředitel středočeské záchranky Jiří Knor již zná výsledky svých testů na možnou nákazu COVID-19. Výsledek všech testů je negativní. Skupina těchto záchranářů podstoupí opětovně testy za 14 dní.

Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo 20. března 2020 mimořádné opatření, jež nařizuje všem zdravotnickým pracovníkům bez klinických příznaků, kteří měli rizikový kontakt, dodržovat uvedená pravidla (viz příloha). Na jeho základě by se za daných podmínek mohli pracovníci záchranky vrátit do svých služeb. Vedení středočeské záchranné služby však rozhodlo, že s ohledem na to, že personálně je oblast bez problémů pokryta, zůstanou do druhého odběru v izolaci. Pokud by ale vzhledem k rychle se měnící situaci v ČR byl náhle ohrožen provoz ZZS nedostatkem personálu, byli by tito záchranáři povoláni do práce. Ředitel ZZS SČK Jiří Knor bude beze změn vykonávat povinnosti, které souvisejí s funkcí ředitele středočeské záchranky.


Mimořádné opatření MZ ČR


Abychom zamezili spekulacím na sociálních sítích, proč a kde došlo ke kontaktu záchranářů s nakaženou osobou, uvádíme, že tato osoba je zaměstnancem jedné z pražských nemocnic s částečným úvazkem na ZZS SČK. Nakažena nebyla při výjezdu zdravotnické posádky, neboť v celém Středočeském kraji záchranáři do dnešního dne neposkytovali přednemocniční péči a následně netransportovali žádného pacienta, u kterého by se poté testem prokázala jeho pozitivita na COVID-19. V případě výjezdu k již potvrzenému infekčnímu pacientovi jeho transport vždy zajišťuje smluvní partner speciálním sanitním vozem. K přímému kontaktu dochází za velmi přísných bezpečnostních pravidel u odběrů, které zajišťují v terénu tzv. odběrové sanitní vozy.

Záchranná služba SČK disponuje dostatečným množstvím ochranných prostředků a posádky jsou nadále chráněny před případnou nákazou.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK