logo

VIDEO: Nová mobilní JIPka ve švédském Stockholmu, žlutou Scanii nelze přehlédnout

Svět - 2.4.2020

Stockholmský poskytovatel záchranné služby a zdravotnických transportů, společnost Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB), disponuje od roku 2019 novým automobilem, představujícím mobilní jednotku intenzivní péče, dále jen MJIP.

Je postaven na podvozku Scania o dvou nápravách a v útrobách jeho nástavby, vyrobené firmou Groth Kaross AB, rozdělených na dvě části – ambulantní a přepravní, lze transportovat kompletní „jipový“ stůl s veškerým potřebným vybavením a příslušenstvím, a na něm pacienta o hmotnosti až 500 kg. Během cesty může být v sanitce vzhledem k její velikosti přítomen kompletní zdravotnický tým, který může mít tak pacienta neustále pod dohledem.

Přístup do MJIP  je zajištěn pomocí sklopné zadní plošiny s bezpečnostním zábradlím, či bočními dveřmi. Ve voze je také několik skříní na přepravu vybavení, přístupných zvenku.

U AISAB nová Scania doplní a postupně nahradí dosud používaný speciálně upravený autobus, který ve Švédsku používá poměrně dost provozovatelů ZZS, a to v různých provedeních.

Nová Scania a její posádka je připravena vyrazit do akce a v případě potřeby provádět transporty nemocných pacientů s COVID-19 po celé zemi.

Mobilní JIPku na silnici pro její výrazné zbarvení a osazení mnoha majáky nikdo nepřehlédne a nutno říct, že vypadá opravdu skvěle a hlavně účelně.

Foto a info: Ambulanssjukvården i Storstockholm AB