logo

Velikonoce jihomoravských záchranářů: Nehody, výbuch plynu i pád z výšky

Jihomoravský kraj - 14.4.2020

Všeobecně se očekávaly spíše klidnější svátky jara. Navzdory nouzovému stavu a menšímu pohybu lidí venku jsme však evidovali několik dopravních nehod, jejichž účastníky byli jak pasažéři osobních aut, tak motorkáři a cyklisté. Ošetřovali jsme také úrazy a popáleniny.

K nejzávažnějším nehodám patřila ta, která se odehrála v sobotu odpoledne. Operátoři vyslali do buchlovských kopců leteckou záchrannou službu. Naše lékařská posádka ve spolupráci se zdravotníky ze ZZS Zlínského kraje ošetřila mladého muže, který havaroval, a jeho auto začalo hořet. Pacienta bylo třeba zaintubovat a napojit na řízenou ventilaci. S těžkými popáleninami jsme pak muže v kritickém stavu transportovali k další péči do Fakultní nemocnice Brno. K sobotním zákrokům patřil také výjezd k mladému muži, který na se na Pálavě zranil po skoku z výšky. Poranil si obě dolní končetiny. Posádka letecké záchranné služby vystoupila za visu na hřebeni kopce, poté ošetřila a zafixovala pacienta. Pro jeho další transport byla zvolena spolupráce s hasiči – leteckými záchranáři, kteří za využití vrtulníku s jeřábem mohli pacienta předat na hřišti v Pavlově naší pozemní záchranářské posádce, ta pak pacienta převezla k dalšímu ošetření do břeclavské nemocnice. Tentýž den kvečeru jsme na Hodonínku ošetřovali starší ženu po pádu z kola. Po poskytnutí přednemocniční péče jsme ji převezli s lehčími zraněními do kyjovské nemocnice.

O den později, tedy v neděli odpoledne jsme po kolizi osobního vozu a motorky ošetřovali dva pacienty. Nehoda se stala na Brněnsku u Útěchova. Na místo byla vyslána lékařská i záchranářská posádka a také inspektor provozu. Mladá žena utrpěla středně těžké poranění, mladý muž lehké. Oba pacienty jsme ošetřili a převezli do nemocnice. Stejný den večer jsme zasahovali u nehody motorkáře nedaleko Chudčic na Brněnsku, na místo byla vyslána letecká záchranná služba a inspektor provozu. Na místě nám vydatně pomáhali jak svědci nehody, tak příslušníci PČR, za což jim patří velký dík. Pacient byl těžce zraněn, po zajištění životních funkcí jsme jej vrtulníkem transportovali na urgentní příjem do FN Brno.

Dnes po půlnoci vyslalo operační středisko do Vlasatic na Brněnsku dvě posádky. Na místě mělo dojít k výbuchu plynu v rodinném domku. Naši zdravotníci poskytli staršímu muži kyslíkovou terapii, podali léky na tlumení bolesti, provedli sterilní krytí ran a těžce popáleného pacienta převezli na urgentní příjem do FN Brno.
1_241 2_206 4_1 5_101

Tiskové oddělení ZZS JMK