logo

Agresivita lidí roste, na Berounsku dal opilý muž záchranářce facku a kopl jí do břicha

Středočeský kraj - 21.4.2020

Nejčastějšími příčinami vzrůstající agresivity pacientů jsou alkohol a drogy. Většina zranění záchranářů nejsou vážná a obejdou se bez odborného ošetření a trvalých následků. Posádky ve velké většině případů zvládnou agresivního pacienta samy a věc dál nehlásí.

Hlášené případy tak jsou za rok v řádech jednotek. Agresivita ošetřovaných ale vzrůstá, nicméně mnohdy nedojde až k fyzickému napadení – pacient si vystačí s nevybíravým slovníkem a třeba pliváním.

Posledním hlášeným napadením je případ ze 17. dubna na Berounsku, kdy byl operačnímu středisku tísňové linky 155 hlášen muž, který byl ležící nalezen na ulici a u kterého měli operátoři podezření na kolaps. Posádka rychlé zdravotnické pomoci po příjezdu muže podrobně vyšetřila a vyhodnotila, že muž kromě podnapilosti nejeví známky žádného úrazu, či jiné zdravotní komplikace. Bylo rozhodnuto, že vzhledem k silné intoxikaci alkoholem bude pacient transportován na interní oddělení spádové nemocnice. Po celou cestu muž nejevil žádné známky agrese a při transportu pospával. Při předávání v nemocnici, když se však k němu záchranářka naklonila blíž, probral se a náhle dal záchranářce obří facku a uštědřil kopanec do břicha. Agresor byl zdravotnickým personálem rychle zpacifikován a přikurtován. Všem ale dál vyhrožoval, že je zabije.

Je nasnadě, že byla událostí záchranářka s mnohaletou praxí otřesena a byla vyšetřena lékařem chirurgického oddělení. Přivolaní policisté budou událost řešit jako přestupek.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK