logo

Pád mladíka na via ferratě u Bechyně si v neděli odpoledne vyžádal zásah leteckých záchranářů

Jihočeský kraj - 29.4.2020

Mladý muž úspěšně zdolal technicky obtížnou, jištěnou skalní cestu Bechyňské ferraty, na jejím konci však pravděpodobně uklouzl a následoval pětimetrový pád. Muž při pádu utrpěl zranění a zůstal viset v lanové cestě pod skalním převisem. Událost byla na Zdravotnické operační středisko (ZOS) ZZS JčK nahlášena v 16:06.

ZOS aktivovalo Leteckou záchrannou služby AČR v Bechyni s požadavkem na zásah v nepřístupném terénu. Vzhledem k poloze základny, byl vrtulník na místě během několika minut. Na palubě již byl připraven v lezeckém úvazku letecký záchranář Zdravotnické záchranné služby JčK.

Zraněný se nacházel pod skalním převisem, proto se jednalo technicky náročnější zásah. Letecký záchranář byl k pacientovi spuštěn za pomoci palubního jeřábu. Podařilo se mu vyprostit mladíka z visu a zajistit k sobě. Oba následně byli vytaženi do vrtulníku.

Na nejbližší vhodné ploše vrtulník přistál a lékař pacienta vyšetřil. Po poskytnutí nezbytné neodkladné péče byl pacient s podezřením na poranění v oblasti pánve a mnohočetnými pohmožděninami transportován do českobudějovické nemocnice. Zde byl v 17:00, tedy 56 minut po oznámení nehody na linku 155, předán do péče kolegů traumacentra.
ferrata Bechyně

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje