logo

Tragická nehoda u Modřic na Brněnsku

Jihomoravský kraj - 29.4.2020

V úterý krátce před polednem vyslalo naše operační středisko k dopravní nehodě, při které se srazila motorka s dodávkou, celkem tři prostředky: lékaře v setkávacím systému, záchranářskou posádku a inspektora provozu.

Mladý řidič motorky zemřel ještě před příjezdem našich posádek, jeho zranění byla neslučitelná se životem. Zdravotníci se postarali o zraněného pasažéra dodávky, po ošetření byl s lehčím zraněním převezen k další péči do FN Brno.
94879685_3128934127227149_2288176099328262144_n
S postupným oteplováním přibývá na silnicích motorek, je třeba, aby s jejich přítomností počítali ostatní účastníci provozu. V posledních týdnech evidujeme nárůst počtu nehod, jejichž účastníky jsou právě jednostopá motorová vozidla. Pro pasažéry na motorkách by mělo být samozřejmostí používání ochranných prvků. Ve srovnání s řidiči v osobních či nákladních vozech jsou zcela nechráněni a přitom jezdí stejnou, ne-li vyšší rychlostí. Zranění, která utrpí při případné nehodě, jsou pak často velmi vážná. Jejich rozsah záleží na různých okolnostech, důležitým faktorem je již zmíněná rychlost. Ale velkou roli hraje také to, zda do něčeho motorkář narazí, a pokud ano, zda jde o strom, sloup, svodidla či auto. Podle toho se odvíjí vážnost celé situace. Obecně lze ale říct, že zranění jsou mnohdy těžká až smrtelná. K řidičům motorek poměrně často posíláme vrtulník, už to samo o sobě poukazuje na závažnost události. Většinou jde o poranění hrudníku, dolních a horních končetin, velkým rizikem je poranění páteře.

Pro všechny řidiče platí: dodržujme pravidla, jezděme opatrně a ohleduplně vůči ostatním účastníkům silničního provozu…

Tiskové oddělení ZZS JMK