logo

Tragická dopravní nehoda na Českobudějovicku, museli u ní zasahovat pozemní posádky i letečtí záchranáři AČR

Jihočeský kraj - 1.5.2020

Posádky Zdravotnické záchranné služby JčK a Letecké záchranné služby AČR zasahovaly ve čtvrtek večer u velmi vážné dopravní nehody na silnici č. 145, mezi obcemi Češnovice a Němčice.

Střet dvou osobních vozidel byl na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK nahlášen v 17:31. Podle prvních informací byly na místě zraněny dvě děti a dvě dospělé osoby. Na pomoc byly okamžitě vyslány posádky ZZS z Českých Budějovic (2x), Lhenic a aktivován byl i vrtulník LZS Bechyně.

Při nehodě byly celkem zraněny čtyři osoby. Dvě děti mladšího školního věku a dvě ženy středního věku. Těžká mnohačetná poranění utrpěly obě děti a žena z osobního vozidla Opel, žena z druhého vozidla utrpěla středně těžká zranění.

U jednoho z dětí, bezprostředně po nehodě, došlo k selhání životních funkcí. Na místě byla přítomna lékařka, která ve spolupráci s operátorem ZOS, do příjezdu posádek ZZS JčK prováděla základní neodkladnou resuscitaci (DĚKUJEME). Záchranáři na její snahu navázali rozšířenou resuscitací, podařilo se jim vitální funkce dítěte obnovit. Druhé dítě bylo také ve velmi vážném stavu, muselo být napojeno na umělou plicní ventilaci a po stabilizaci stavu byly obě děti transportovány vrtulníkem do českobudějovické nemocnice. Během letu bohužel u obou dětí došlo k selhání základních životních funkcí a na anesteziologicko-resuscitační oddělení českobudějovické nemocnice byly předány, v kritickém stavu, za kontinuální resuscitace.

Na trauma centrum českobudějovické nemocnice pozemní posádky transportovaly obě zraněné ženy. Jedna utrpěla těžká mnohačetná poranění, která jí přímo ohrožovala na životě. Druhá utrpěla středně těžká poranění a její stav byl při předání do nemocnice stabilizovaný.

Přes veškerou snahu všech zúčastněných, jedno z dětí, krátce po předání, následkům zranění podlehlo. Stav druhého dítěte a jedné ženy je nadále velmi vážný.
1 2 3Foto Policie ČR

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje