logo

Týmy moravskoslezských záchranářů zasahovaly souběžně u dvou tonoucích dětí

Moravskoslezský kraj - 29.5.2020

Posádky Zdravotnické záchranné služby MSK zasahovaly ve středu 27. května odpoledne u dvou případů tonoucích dětí. Odehrály se souběžně na různých místech kraje.

Nejprve přijali operátoři krátce před šestnáctou hodinou tísňové volání z Frýdku-Místku, odkud bylo nahlášeno tonutí dítěte v zahradním bazénu. Na pomoc ihned vyjely týmy rendez-vous a RZP. Dítě bylo z vody vytaženo již před jejich příjezdem, a to asi po deseti minutách. Jeden a půl letý chlapec nejevil známky života a musel být resuscitován. Činnost jeho srdce se nakonec zasahujícím týmům podařilo obnovit, stav dítěte však zůstával kritický. Za stále přístrojové podpory byl přepraven do ostravské Fakultní nemocnice.

Jen o třicet minut později řešili záchranáři další tonoucí dítě, tentokrát na Opavsku. V jedné z obcí došlo k pádu dvouleté dívky do septiku. Stav dítěte byl život ohrožující a zasahující posádky musely přikročit k intubaci dýchacích cest i převedení pacientky na přístrojem řízenou ventilaci. Po provedení přednemocniční neodkladné péče bylo dítě letecky transportováno i v tomto případě do Fakultní nemocnice Ostrava.

Se začátkem letní sezóny narůstá pohyb dětí venku. Nebezpečí přitom může číhat i v bezprostředním okolí jejich domovů, a to právě v podobě napuštěných bazénů, vodních toků, nezajištěných otvorů, či prostor a jiných rizikových míst. Děti útlého věku, které postrádají schopnost předvídat rizika, by měly i na jinak bezpečném místě zůstávat pod nepřetržitým dozorem dospělé osoby. Ke vzniku nešťastné události stačí někdy bohužel i jen okamžik nepozornosti…

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK